Nyheter/Reportage

Framtidsforum för utveckling

För tredje året i rad bjuder Partnerskapet för Örnsköldsviks utveckling in till Framtidsforum. Det blir en dag som bjuder på inspiration och delaktighet för alla som vill vara med och påverka utvecklingsarbetet.

Ett nytt grepp är att Framtidsforum i år ligger på en lördag. Dessutom erbjuds roliga aktiviteter för barn som följer med en vuxen. 
– Framtidsforum har inte ett fast format och i år testar vi lördag för att se om fler har möjlighet att delta, säger Anna-Britta Åkerlind. Det här ska vara en öppen mötesplats dit alla som vill kan komma och dela med sig av sina idéer.
Det är i rollen som oppositionsråd som Anna-Britta Åkerlind (C), tillsammans med kommunalråd Per Nylén (S), leder det som kallas för Partnerskapet. En gruppering som tar fram den långsiktiga och strategiska riktningen för arbetet att driva på utvecklingen i hela den geografiska kommunen.

I Partnerskapet finns flera privata, offentliga och civila intresseområden representerade. Olika organisationer i Örnsköldsvik har fått föreslå representanter och utifrån nomineringarna har kommunalrådet och oppositionsrådet gemensamt bestämt vilka som ska ingå i gruppen. Peder Sundström, vd på kommunikationsbyrån Devocy, är en av totalt 13 deltagare i Partnerskapet där han representerar besöksnäringsutvecklingen i Höga Kusten.
– Jag gillar det här formatet, att gruppen byggs kring många olika sfärer, säger Peder. Det gör att det finns kunskap från olika områden och möjlighet att nå ut till många för att skapa förståelse för vad utvecklingsarbetet innebär.

Temat för årets Framtidsforum är stolthet och framtidstro. Entreprenören Simon Jaktlund står för en del av inspirationen. Han har byggt upp Surfbukten i Östersund och har tidigare utsetts till årets place-brander.
Förutom inspiration är tanken med Framtidsforum att skapa delaktighet.
– Det är viktigt att vi får en bredd och ett engagemang från många och det ger Framtidsforum möjlighet till, säger Per Nylén. Nytt i år är att det finns en öppen yta där deltagarna får möta och samtala med oss från partnerskapet.
Under dagen presenteras en uppdaterad omvärldsanalys och valbara seminarier ska bidra till delaktighet. När dagen avslutas kommer deltagarna gemensamt att rösta fram vilka fokusområden som Partner-skapet ska jobba vidare med under våren. Det arbetet leder sedan till utlysningar av stöd till utvecklingssatsningar som passar in i dessa fokusområden.

Världsklass började som ett utvecklingsprojekt men har de senaste åren fått ge namn till Örnsköldsviks kommuns arbete för att driva på utvecklingen i hela kommunen. 
­– På det här sättet blir det tydligare att utvecklingsarbetet är något som många måste bidra till, säger Anna-Britta. Det räcker inte att det startas projekt eller att kommunen gör saker. Vi behöver vara många som är besjälade av att göra saker tillsammans och som samtidigt känner ett engagemang på individnivå.
Efter många års utvecklingsarbete är frågan om viljan att engagera sig och att samverka fortsätter att vara stark i Örnsköldsvik.
– Det är fortfarande lika tydligt att ensam inte är stark, säger Per. Kanske är engagemanget bredare i dag när vi har förankrat utvecklingsarbetet i de olika sfärerna.
– Engagemanget finns alltid där, men uttrycks och märks kanske olika mycket, säger Anna-Britta. När någonting väl engagerar då syns och hörs det direkt.
– Det blir intressant när man får en blick på det här utifrån, säger Peder. När vi slog ihop våra byråer till Devocy fick vi kommentarer från andra i branschen att det här med att göra saker tillsammans inte alls är lika självklart överallt. Vi är duktiga på det i Örnsköldsvik, det har jag märkt under mina år här.
De som anmält sig till Framtidsforum, lördag 23 februari, kommer att få vara med när priset till Årets utvecklingssatsning delas ut för första gången. Ett pris som uppmärksammar att det händer mycket positivt och spännande i Örnsköldsvik. Från Partnerskapets håll hoppas man så klart på en fullsatt Kempesal i stadshsuet Kronan.
– Det här är ju en fantastisk möjlighet att få visa sitt engagemang för sin stad och destination, under en dag där allt som kommer in verkligen tas till vara, säger Peder.


Partnerskapet för Örnsköldsviks utveckling
Gruppen leds av kommunalråd och oppositionsråd tillsammans.

Deltagare utifrån sfärer:
Större internationella företag - Hans Hallin. Småföretagande - Ann Strandberg. Stadsutveckling och handel - Ragnhild Backman. Landsbygdens perspektiv - Sofia Olsson. Forskning och innovation - Magnus Hallberg. Besöksnäringsutveckling - Peder Sundström. Kultur och föreningsliv - David Wahlén och Anita Edlund. Innovation och högre utbildning - Karolina Rosdahl.
Kommundirektör - Magnus Haglund. Tillväxtchef - Vanja Östman.

 

Publicerat