Miljö

Välförtjänta vinnare

Juryn har sagt sitt. Kommunens miljöpris för det gångna året kommer att tilldelas MoRe Research AB samt den ideella föreningen Recycling Mums.
– Vi är jätteglada och stolta över priset, säger Veronica Sigg, kassör i Recycling Mums.

PÅ MÅNDAG i nästa vecka, närmare bestämt den 25 februari, är det sammanträde i kommunfullmäktige och då inleds mötet med att dela ut det årliga miljöpriset. Valet föll alltså på MoRe Research AB och Recycling Mums.
­– Vi har haft ganska långa överlägg-ningar, men till slut enades vi om pristagarna. Helt klart välförtjänta vinnare, säger Marianne Dahlbäck, miljöstrateg på kommunens mark- och planeringsenhet.
Om MoRe Research AB berättade vi i ett tidigare nummer, i samband med nomineringen. Recycling Mums har nosat på priset tidigare år, men bland de inblandade kommer utmärkelsen ändå som en mycket glad överraskning. 
– Så är det absolut. Vi är jätteglada över att få den här uppmärksamheten och ett av bevisen för att vi gör ett bra arbete, säger Emma Ölund, en av föreningens 13 styrelseledamöter.

Recycling Mums startades hösten 2005 och styrelsen består av ett flertal mammor med brinnande intresse för återanvändning. Ambitionen är att hushålla med jordens resurser och samtidigt ge till de som behöver. 
– Vi har tre bytesmarknader per år och vi skänker överskottet till välgörande ända-mål. Utan våra fantastiska medhjälpare, som till antalet är 45-50 personer, skulle det aldrig fungera så bra som det gör, fortsätter Veronica Sigg.
Närmast står vårmarknaden den 23 mars i Nolaskolans ljushall och Veronica Sigg, Kristel Sundström och Emma Ölund är noga med att pappor är mer än välkomna.
– Man ska inte låta namnet Recycling Mums lura en. Kanske blir det namnbyte i en framtid, säger Veronica med ett leende.

 

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som 
Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Vinnare
2018: MoRe Research AB (företag), Recycling Mums (privatperson/
organisation/förening).
2017: Polarbröd AB, Örnsköldsviks Biodlarförening.
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman. 
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

Publicerat