Nyheter/Reportage

Unik flishugg ska minska spillet

Multi Channel Sweden, baserade i Örnsköldsvik, har tagit fram ett koncept för en ny flishugg som ska minska spillet i massaindustrin.

När man hugger flis idag för att sedan göra massa på så försvinner en del av fliset eftersom bitarna är för små att använda. För att minska detta spill så har Multi Channel Sweden tagit fram en ny typ av flishugg.
– I princip alla huggar som används inom massaindustrin har en stor skiva som roterar. Vi har tagit fram en trumma som ger en jämnare skärhastighet, vilket gör att det blir mindre spån och pinnar, helt enkelt mindre spill. En bättre storleksfördelning på flisen leder i sin tur till en förbättrad kokprocess då man kan använda en större del av råvaran, berättar Nicklas Boström, vd för Multi Channel Sweden, i ett pressmeddelande.

Lösningen är unik och Nicklas Boström tror att den har potential att bli världsledande inom sitt område.
– Principen har funnits ett tag men hittills är det inget annat företag som tagit fram en lösning som fungerar. Vi har ett antal innovationer som vi har patenterat. Någonstans runt 2–3 procent kommer vi att kunna förbättra den totala processen. Det innebär stora volymer. Om alla pappersbruk skulle nyttja vår hugg skulle antalet timmerbilstransporter dessutom kunna minska med omkring 12–14 000 varje år, säger Nicklas Boström.

Genom BizMakers Forest Business Accelerator så har Multi Channel Sweden fått till ett samarbete med SCA, som blir först ut med att testa flishuggen.
– Vi har förstått SCA:s behov, det har gjort att vi har kunnat vässa vårt erbjudande och jobba mer långsiktigt tillsammans med dem. Nu kommer vi att göra lite tester åt dem och se hur mycket de kan tjäna på att sätta in vår hugg, säger Nicklas.

 

 

Publicerat