Nyheter/Reportage

Skyddade vårdsamtal i Västernorrland

Under gårdagen kom det information om att nära 3 miljoner privata vårdsamtal till 1177 vårdguiden fanns öppet tillgängliga på nätet. Boende i Västernorrland som kontaktat 1177 är dock inte drabbade.

Nyhetssajten Computer Sweden rapporterade under måndagen att 2,7 miljoner inspelade vårdsamtal till 1177 hade legat helt öppet att komma åt på nätet. Men boende i Västernorrland behöver inte oroa sig att någon utomstående har kunnat lyssna på deras samtal med vården eftersom Region Västernorrlands samtal ligger på egna servrar.
– Det finns ingen risk att någon av våra invånare som ringt till 1177 när de befunnit sig i Västernorrland har fått sitt samtal sparat på en oskyddad server. Har någon däremot ringt 1177 när de befunnit sig i någon av regionerna Stockholm, Södermanland eller Värmland så kan det vara så, säger Eva Renstorp, verksamhetschef Sjukvårdsrådgivningen Region Västernorrland, på regionens hemsida.

Region Västernorrland har egen personal anställd i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall för tjänsten 1177 Vårdguiden. Samtalen som spelas in sparas på skyddade servrar.
– Patienterna kan känna sig trygga när de ringer till oss. Vi har samma patientsekretess då som under ett vanligt vårdbesök, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

Källa läckta vårdsamtal: Computer Sweden

Publicerat