Övrigt

Ljusstake eller askkopp?

En läsare skickade nyligen in en bild till redaktionen med frågan: Vad är detta för något – och vad används den till?
Barbro och Ann-Marie har hört av sig med varsitt förslag.

Christer Hagman ställer sig frågande till vad denna mackapär kallas och har för funktion. I ett mejl till 7an berättar han: ”Min morfar köpte en 
fyndlåda på auktion på Österlen i Bransta i slut-et av 40-talet. Det var ett dödsbo från en kreaturshandlare som kallades Ola Paraply eftersom han alltid hade ett paraply med sig. Denna sak var helt svart av sot och låg i en fästmökista. 
Tittar man på botten, ser det ut som om den stått över öppen eld.” 

Barbro Olofsson i Bräcke är övertygad om att vår efterlysning förra veckan är en gammal ljusstake. ”Jag har haft en alldeles likadan, jag är 37:a så jag har varit med ett tag. Den var utan skaft men såg annars exakt likadan ut, med samma fötter och allt. Den där är antik. Jag köpte min i en affär i Ö-vik för över 50 år sedan i en heminredningsaffär, eller presentaffär, där Försäkringskassan ligger nu.”

Anne-Marie Nordström gissar på en askkopp och skriver: ”Jag tror att de små rören är till för att släcka cigaretter, att den var svart av sot beror väl på att den användes som askkopp”.

Har du en annan teori? Av Christer, som först skickade in bilden, har vi nu fått veta att hålen har en diameter på en centimeter. Mejla redaktion@7an.se och berätta!

Publicerat