Evenemang

Dansar Voulez-Vous

I april är det 40 år sedan ABBA släppte sitt sjätte album ”Voulez-Vous”. Det uppmärksammas tisdag 19 februari med ett stort samarbete mellan Roslagens Kulturskola, Kulturskolan i Rimbo och Kulturskolan här i Örnsköldsvik som med kör, dansare och en stor proffsorkester framför hela det klassiska albumet i Skyttis Arena.

– Abba tillhör verkligen den svenska musikhistorien, det är svårt att inte känna till dem och det har varit jättekul att förkovra sig mer i deras musik, speciellt nu när det blir en så stor produktion, säger Emma Edström som går andra året på dansestet på Nolaskolan och ingår i en ensemble på åtta dansare som är med under föreställningen.
Bakgrunden till samarbetet mellan de olika kulturskolorna är att dansesteternas lärare Jenny Strandberg även arbetar som koreograf med musiker i Norrtälje, där Roslagens Kulturskola finns. 
– Jag fick en förfrågan om att vara koreograf när de började planera att sätta upp Voulez-Vous och jag tackade förstås ja, sedan har projektet vuxit allt eftersom, berättar Jenny.
– Musikerna i orkestern är professionella och de flesta jobbar på kulturskolor i Stockholmsregionen, vi har även med musikelever härifrån Kulturskolan. Det blir häftigt för dem att spela tillsammans med proffs, det är alltid bra att blanda erfarenheter och fantastiskt att kunna samarbeta i ett så här stort projekt.

Härifrån Örnsköldsvik deltar också en stor barnkör med ett 60-tal deltagare.
– Vi har bland annat en hel klass från Järved och en från Husum, och tio barn från Domsjöskolan, säger sångpedagogen Rebecka Söderström som i sitt arbete på Kulturskolan åker ut till eleverna på deras egna skolor.
– Vi har övat sedan strax före jul och vi kommer att medverka på tre av låtarna, berättar Rebecka.
I Skyttis Arena spelas det mest innebandy men nu förvandlas lokalen alltså till konserthall. Ett skyddsgolv och dansmattor läggs ut och plats byggs för orkestern på den ena läktaren. Publikplatser blir det både på läktaren och nere på golvet. 19 februari spelas först en skolföreställning klockan 13 där grundskolor och gymnasium bjudits in, därefter blir det en offentlig föreställning på kvällen klockan 19. Hela ABBAs album Voulez-Vous körs från början till slut, eventuellt med något extranummer. Sedan sätts föreställningen upp i Norrtälje 21 och 22 februari, och dansensemblen från Örnsköldsvik följer med.
– Orkestern låter super och det blir jättespännande att både sätta upp det här i Ö-vik och få åka iväg och visa upp det. Vi har en så rolig dansgrupp med bra lärare och väldigt fin sammanhållning, och vi gör verkligen allt för att det ska bli ett bra resultat, säger Emma Edström.

Publicerat