Nyheter/Reportage

Slår hål på myter

Välfärdsförvaltningen hos Örnsköldsviks kommun står inför stora utmaningar i rekryteringen av personal till vård- och omsorgs-yrken. Välfärdsambassadörer är en satsning som ska förändra bilden av förvaltningens yrken och locka fler till arbetsgivaren.

– Vi fick uppdraget från förvaltningsledningen redan 2012, säger Ulrika Eklöf, verksamhetsutvecklare inom området kompetensförsörjning. Sedan dess har uppdraget utvecklats till att omfatta allt fler yrkesgrupper och 2017 satsade vi på det som nu heter Välfärdsambassadör och som omfattar hela förvaltningen.
Ambassadörernas uppdrag är att marknadsföra olika yrkesroller och verksamheter inom förvaltningen. Det gör de genom att vara förebilder med yrkesstolthet i alla lägen och att inspirera till framtida rekryteringar.
– Vi deltar vid olika typer av mässor men möter även elever ute i skolorna och arbetssökande vid olika aktiviteter hos Arbetsförmedlingen och andra rekryteringsaktörer, säger Johanna Bylin, ambassadör och enhetschef inom LSS-området.

En stor utmaning, som återkommer varje år, är rekryteringen av vikarier för sommaren. Inför sommaren 2018 behövdes 450 vikarier och siffran ser inte ut att bli lägre i år.
– Förra sommaren hittade vi inte alla vikarier vi sökte, förklarar Johanna. Det är aldrig roligt att behöva neka önskemål om semestrar eller lägga tuffa scheman för att få ihop det.
Johanna har varit ambassadör sedan 2017 och tycker att det ger glädje och energi tillbaka. De totalt 15 ambassadörerna träffas ett antal gånger varje år för att planera aktiviteter. Tillsammans har de tagit fram en budskapsplattform och färdiga meningar att använda där människor, glädje och meningsfullhet är några ord som återkommer.

Grundskolan och gymnasiet är en viktig målgrupp som det just nu satsas extra på för att nå ungdomar tidigt när de funderar på sitt framtida yrkesliv.
– Vi hör för många berättelser om folk som vänt i dörren när de provat på vård- och omsorgsyrket, säger Ulrika Eklöf. Vi måste sticka hål på myterna om de här jobben. 
Sara Lemanczyk är nybliven ambassadör och ett tydligt exempel på det Ulrika beskriver. I dag jobbar Sara på som undersköterska på Valla sjukhem, men det var absolut inget hon kunde tänka sig när hon slutade skolan.
– När jag gick ut nian fick jag sommarjobb i tre veckor på ett vård- och omsorgsboende, berättar Sara. Jag var där en dag och sedan gick jag inte dit igen. Jag var helt oförberedd på vad jobbet innebar och fick inte det bästa bemötandet. Jag tyckte det var hemskt.
Det blev Hotell- och restaurang på gymnasiet för Sara som sedan startade eget företag. När hon sökte extrajobb för att dryga ut inkomsten blev hon peppad av en vän som jobbade inom hemtjänsten att söka dit.
– Jag kände direkt att det var min grej och utbildade mig på distans till undersköterska. Jag har jobbat sedan dag ett efter utbildningen och elva år senare kan jag konstatera att jag har världens bästa jobb!

Örnsköldsviks kommun anses ligga långt fram i arbetet för att säkra kompetensförsörjningen. 
– Vi får höra det rätt ofta från andra kommuner, men utmaningen är fortfarande enorm, säger Ulrika. Vi måste fortsätta satsa som vi gör och samtidigt är det jätteviktigt att vård- och omsorgsutbildningarna finns kvar i Örnsköldsvik, både på gymnasiet och på vuxenutbildningen. Många ungdomar söker andra gymnasieutbildningar, men provar kanske på extrajobb inom vården. Vi måste kunna fånga upp de som vill byta riktning och erbjuda dem utbildning på orten.
Uppdraget som väntar närmast för Välfärdsambassadörerna är Jobbveckan, med öppet hus på stadshuset Kronan 20 februari och Arbetsförmedlingens rekryteringsmässa i Arken Trekanten 21 februari. Redan nu på fredag, 15 februari, besöker de Nolaskolan och Vägar vidare.

Publicerat