Du är här

2019-02-07 - Trafik

3 400 har tagits för rattsurfning

Från den 1 februari 2018 så blev det förbjudet att hålla i mobilen eller använda annan kommunikationsutrustning samtidigt som man kör. Sedan dess har polisen registrerat 3 400 fall där förare har brutit mot förbudet.

Enligt lagen som infördes i fjol så får du inte prata, surfa eller skicka meddelanden med telefonen i handen då du kör. Istället så måste du hitta ett ställe där du kan stanna bilen eller be en passagerare att t.ex. ta emot ett samtal, alternativt får du använda hands-free om du måste prata i telefonen.

Sedan förbudet har över 3 400 fall registrerats hos polisen. Det rör sig om 1 075 fattade beslut om att väcka åtal eller strafföreläggande och 2 341 fall där polisen har gett en direkt bot på 1 500 kronor till den som brutit mot förbudet. 

Emil Nordlund, trafikstrateg på Polismyndigheten, säger dock till Svt att han inte tycker rattsurfning är något stort problem, utan att onykterhet fortkörning är större problem.
– Den stora problembilden som polisen jobbar med när det gäller trafikfrågor är att få ner onykterheten och hastigheten på vägarna, säger han.

 
Källa: Svt.se 
Dela med dig av denna artikel på: