Du är här

2019-02-10 - Övrig kultur
Birgitta Ricklund, ordförande i Orrestaare Saemien Sibrie, berättar på museet (foto Håkan Nordström, foto på museet Göran Omnell, foto på kåtan och hantverk Annica Åberg))

Birgitta Ricklund berättar

Under rubriken "Min vandring – på den väl upptrampade stigen" berättar Birgitta Ricklund på Örnsköldsviks museum och konsthall tisdag 12 februari. Sedan jubilerar Orrestaare marknad nästa helg.

I år blir februari en intensivare period än vanligt för Örnsköldsviks samiska förening, Orrestaare Saemien Sibrie, och för alla med samiskt ursprung eller med intresse för samisk kultur. 6 februari firades samernas nationaldag på Arkenbiblioteket och nu väntar samiska veckan som inleds med mässa idag, söndag, i Örnsköldsviks kyrka och avslutas med samisk marknad vid Örnsköldsviks museum och konsthall. Såväl mässan som marknaden firar jubileum, 10 respektive 20 år.

Det här året färgas Örnsköldsvik dessutiom av samiskt tema under ytterligare en vecka.
– Veckan efter marknaden kommer Sametinget till Örnsköldsvik för att hålla plenum i dagarna tre och 20 februari uppmärksammar Örnsköldsviks kommun det nya förvaltningsområdet, säger Birgitta Ricklund, ordförande i Orrestaare Saemien Sibrie.

Men innan dess, redan nu på tisdag 12 februari 18.30, berättar Birgitta Ricklund på museet under rubriken "Min vandring – på den väl upptrampade stigen". Ett arrangemang som är kostnadsfritt att besöka.

Sedan blir det alltså Samiska marknaden lördag 16 februari, en marknad som hade premiär 2000, efter ett initiativ från dåvarande antikvarie Sven Nordström som jobbade mycket med samisk arkeologi och historia.
– Sven hörde av sig till oss i föreningen med en idé om att marknaden som samerna alltid hade när de var här nere med sina renar på vinterbete, borde få återuppstå. Sedan dess är den en omtyckt och återkommande tradition, alltid tredje helgen i februari. Genom åren har vi haft ett fantastiskt fint samarbete med Örnsköldsviks kommun som hjälpt till med annonsering, lokaler och även idéer till aktiviteter under veckan som till exempel författarkvällar.

Marknaden fick ett lyft för några år sedan, när den flyttades från Stora torget till museet och även när tältkåtan köptes in 2015.
­– Det kommer ju mellan 500 och 900 besökare under sex timmar så det är guld värt med ytor både utom- och inomhus, med toaletter och annan service. Antalet besökare har ökat genom åren och utställarna väljer att komma tillbaka år efter år. Det viktigaste med samiska veckan och marknaden är att vi får synliggöra att det har funnits och finns samer här.

Lördag 16 februari mellan 10 och 16 blir Örnsköldsviks museum och konsthall en samlingsplats för alla som vill ta del av samiskt hantverk och slöjd och samtala om samisk historia och kultur.

Dela med dig av denna artikel på: