Nyheter/Reportage

Nostalgi på nagelsalongen

Vad har en pensionerad stationsmästare gemensamt med en ung företagare som uppfyllt sin dröm och öppnat hår- och nagelstudio? Vad är ens en stationsmästare? Häng med till Studio S i Domsjö så rätar vi ut frågetecknen och bjuder på lite nostalgi.

– Det var kaos när jag kom in här första gången, säger Sofia Grundström när hon hälsar välkommen till sin hår- och nagel-salong på Vågsnäsvägen i Domsjö.
I många år användes lokalen som lager-utrymme och innan det som cykelverkstad. Oljefläckarna på golvet är borta, golvet är nytt och flera väggar rivna, men det finns spår kvar från tiden då lokalen inrymde ett postkontor.
– Jag känner inte riktigt igen mig men jag kommer ju ihåg hur det såg ut här på den tiden, säger Gunvor Sjölund som var stationsmästare på postkontoret under många år.
Gunvor drar sig till minnes att postboxarna var gröna då och hon visar var kassadisken stod och väggen där bakom med hyllor för alla paket. Det här är första gången hon är i lokalen sedan postkontoret stängde någon gång i slutet av 80-talet. Det visar sig att Sofia och Gunvor känner varandra väl eftersom Sofia lekte med Gunvors barnbarn och i dag bor de i närheten av varandra.

Sofia öppnade sin salong i somras, efter att hela familjen hjälpts åt att renovera lokalen. Hon har alltid drömt om ett eget företag och redan vid 21 års ålder har den drömmen slagit in.
– Det känns nästan overkligt att jag har eget nu, säger Sofia. Jag har alltid varit mycket för att ta eget ansvar så det här passar mig bra.
Hon gick ut frisörutbildningen 2016, jobbade på salong och utbildade sig till nagelteknolog och manikyrist. Sommaren 2018 tog hon steget och startade eget. Inredningen i salongen kom hon över från en salong i Stockholm.
– Jag körde ner med en lastbil och hämtade allt och fick det till riktigt bra pris. Mest nöjd är jag med massagestolen i schampo-neringen som också har ljusterapi.
Postfacken fungerar i dag som förvaring för hårfärger och det gamla kassaskåpet är ett förrådsutrymme. Gunvor visar hur vredet ovanför facken ändrar texten ovanför boxarna vid entrén, från ”posten sorteras” till ”posten uppsorterad” eller i värsta fall ”posten försenad”.
– Inne i kassaskåpet hade jag och stationsbiträdet var sitt skåp där vi låste in våra kassor, förklarar Gunvor. På den tiden hanterade vi ju mycket kontanter på postkontoren.

Fler minnen kommer tillbaka när Gunvor varit en stund i lokalen. Det lilla köket i personalrummet känner hon igen och vid väggen, där det i dag finns två frisörstolar med tillhörande speglar, visar hon att lantbrevbäraren hade sin arbetsplats, intill stämpelbordet.
– Förutom brevbärarna var det jag som som jobbade här och ett stationsbiträde. Det var vi som satt i kassan och som stationsmästare var jag chef för kontoret.

Vi säger tack för besöket och vinkar hej då till salongägaren Sofia och stationsmästaren Gunvor, ett möte mellan generationer i en miljö där gammalt möter nytt.

Publicerat