Du är här

2019-02-07 - Nyheter/Reportage

Skrev boken hon saknade

Det är lätt att hitta barnböcker med traktorer och lastbilar i, men skogsmaskiner finns det inte lika gott om. Nina Egnor i Hemling saknade barnböcker om maskinerna hon själv kör i sitt arbete. Lösningen blev att skriva boken själv.

– Jag fick idén för fyra år sedan när jag såg hur häftiga mina kusinbarn tyckte att skogsmaskinerna var, säger Nina. Jag ville hitta barnböcker som visar hur det går till i skogsbruket och vad de olika maskinerna används till.
I boken, med titeln Johan & Johanna och skogsmaskinerna, får vi följa ett tvillingpar som älskar att fantisera om hur det är att vara vuxen och ha ett riktigt jobb. En dag behöver de inte låtsas eftersom de får följa med moster Karin på hennes jobb med skogsmaskinerna i skogen. Nina skrev texterna snabbt och hon kunde hämta inne-hållet från sin egen jobbvardag.
För att hitta rätt sätt att bygga upp texterna studerade hon kusinbarnens böcker, men när det kom till illustrationerna var hon mer tveksam.
– Att rita är verkligen inte min grej så jag försökte hitta någon som kunde hjälpa mig. När det inte gick gjorde jag det själv, men min vän Sara Norgren hjälpte mig med jättefina detaljer i bilderna. 
 
Lagom till julhandeln kom boken ut, på förlaget Visto som är en del av Idus förlag. Visto erbjuder utgivning där författaren själv ansvarar för marknadsföring och försäljning medan förlaget hjälper till med leverans till nätbokhandeln och viss marknadsföring.
– När böckerna levererades på en lastpall här ute på gården var det jättespännande. Eftersom det ösregnade fick vi ta hjälp av våra familjer för att snabbt få in allt under tak.
Det finns planer på att boken ska finnas till försäljning i några lokala butiker och Johan och Johanna har fått ett eget konto på Instagram där boken kan beställas. Men just nu har Nina annat att fokusera på än försäljning. Författare brukar likna sina böcker vid bebisar och för Nina blir det bebislycka igen, om knappt en månad. 
Kanske blir det en framtida läsare och frågan är om det finns planer på fler böcker om Johan och Johanna?
­– Jag vet inte, men om det blir fler ska de också handla om skogen, om olika delar av skogsarbetet eller om kultur- och fornlämningar.

Det var skogen och skogsmaskinerna, snarare än själva skrivandet eller någon författardröm, som låg bakom att boken kom ut. Johan i boken fick sitt namn från Ninas morfar och det var självklart att det skulle finnas en tjej med i berättelsen. Skogsbranschen jobbar medvetet för att locka fler tjejer och kanske kan Ninas bok bidra till det.
– Jag ville ha både en tjej och en kille med. Det blir allt fler tjejer i branschen nu när maskinerna utvecklats så att jobbet inte längre är lika fysiskt krävande. Jag hoppas att min bok kan väcka en nyfikenhet hos barnen som gör att fler intresserar sig för skogen och vad som händer där.

Dela med dig av denna artikel på: