Du är här

2019-02-08 - Miljö
Foto: Håkan Nordström

Drivande i hållbarhet

Atea är Nordens största leverantör av it-infrastruktur och de har bestämt sig för att vara drivande i branschen gällande hållbarhetsfrågor. På kontoret i Örnsköldsvik märks det tydligt i vardagen.
– Ärligt talat; vi tycker det är roligt att ta ansvar och dra vårt strå till stacken, säger Peter Norberg, kundansvarig.

Den ständiga tekniska utvecklingen rullar vidare och i it-branschen är känslan att det kommer nyheter alla dagar i veckan. Framgångsrika i den branschen bidrar så klart till den stora konsumtionen och för Atea har det blivit naturligt att försöka städa framför egen dörr och tillsammans med kunder bidra till ett mer hållbart samhälle.
Att ta ansvar i leverantörskedjan är alltså en prioriterad fråga i verksamheten.
– Det har hänt mycket på det området de senaste åren. I ett projekt med en enskild kund här i Örnsköldsvik har samarbetet kring återvinning och återanvändning bara under 2018 inneburit att vi sluppit koldioxid-utsläpp från en personbil motsvarande 54 varv runt jorden, berättar platschefen Fredrik Östman.

I den stora Atea-familjen sticker ö-vikskontoret ut som en av de bättre i arbetet med att ta ansvar för miljön. Och inte bara för de produkter och it-lösningar som de själva saluför. 
– Vi anstränger oss för att samla in så mycket som möjligt och skänker pengarna till välgörande ändamål. Exempelvis har vi ett kommande samarbete med Örnsköldsvik Innebandy där vi i hallen planerar ha behållare som publiken kan lämna sina saker i. Det finns ju ingen konkurrens inom hållbarhet. Här handlar det om att jobba tillsammans, fortsätter Fredrik Östman.
Ihop med arbetskamraterna på Atea i Örnsköldsvik är de glatt överraskade och stolta över att vara ett av företagen som är nominerade till MiljÖrnen 2018.
– Det skulle vara fantastiskt roligt om vi blir den första Atea-enheten i landet som får ett lokalt miljöpris, säger Peter Norberg.

 

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Tidigare vinnare:

2017: Polarbröd AB (företag), Örnsköldsviks Biodlarförening (privatperson/organisation/förening).
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman. 
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

Dela med dig av denna artikel på: