Utställning

Beppe i ord och bild

Författare, poet, översättare, skådespelare, konstnär, underhållare och barnprogramprofil. Beppe Wolgers var en mångsysslare av rang – nu uppmärksammas han av Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola.

Kulturskaparna ägnar sig varje år åt ett ”konstdyk” – de studerar en utvald kulturpersonlighet, grottar ned sig i allt som finns att upptäcka och skapar därefter en stor utställning. Nu på fredag 15 februari blir det vernissage på Örnsköldsviks Folkhögskola.
– För första gången har deltagarna själva röstat fram vilken person de vill studera, och valet föll på Beppe Wolgers. Det kommer att bli bra, men det har inte varit jätteenkelt – Bebbe gjorde ju så mycket, säger Kristina Stålnacke, kursansvarig för Kulturskaparna.

Måleri, lyrik, översättningar, barnböcker och sångtexter – där några av de mest kända är ”Det gåtfulla folket”, ”Okända djur”, ”Sakta vi gå genom stan” och ”Monicas vals” – är delar av Beppes livsgärning. Film och tv var en annan sida hos Beppe, bland många produktioner kan nämnas humorserien Skäggen, barnprogrammet Beppes godnattstund, rösten till Baloo i Djungelboken, Pippi Långstrumps pappa och inte minst Dunderklumpen! från 1974 som Bebbe skrev manus till och dessutom spelade huvudrollen.

Som vanligt har Kulturskaparna lyckats bygga upp en mycket variationsrik utställning där deltagarna återigen visat att de kan låta kreativiteten och skaparglädjen flöda fritt. Här finns bland annat en poesihörna där man kan läsa några av Beppes dikter, och även plocka med sig en dikt hem.

Utställningen visas under fem veckor och vernissage är det alltså på fredag 15 februari mellan 10.00 och 14.30, då besökarna även bjuds på sång.
– Det kan du skriva upp, säger Kristoffer Gullersbo, en av de ständiga deltagarna i Kulturskaparna.

Publicerat