Du är här

2019-03-17 - Musik

Dejt med avskalad Jessica

När Jessica Andersson gör sin första turné i eget namn väljer hon att skala bort mycket av glittret och glamouren.
– Livet är inte så hela tiden. För mig är det viktigt att visa publiken en annan sida av mig själv, säger artisten vars föreställning ”På dejt med Jessica Andersson” gör halt i Örnsköldsvik 22 mars. Lyssna här.

För de flesta är hon kanske mest förknippad med Melodifestivalen och turnéjätten Diggiloo. Men 45-åriga Jessica Andersson har hunnit med mycket mer – för sin medverkan i musikalen ”Little shop of horrors” prisades hon 2008 för bästa kvinnliga huvudroll, i ”Let’s Dance” dansade hon sig fram till vinst och för tredje säsongen i rad syns hon i tv-rutan som programledare för ”Ensam mamma söker”.
Det var också med den självbiografiska boken ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var”, släppt 2009, som Jessica med vidöppen dörr för första gången öppnade upp till sitt privatliv och berättade om sin uppväxt med två missbrukande föräldrar och hur hon och hennes syskon särades för att placeras i varsitt familjehem.

Livet och karriären summeras nu i en soloföreställning Jessica beskriver som både finstämd, vacker och subtil.
– Att göra en soloshow har jag alltid drömt om, nu kan jag ge tillbaka till min publik som varit så trogen alla år. Det känns lite pirrigt att stå på helt egna ben. Jag har ju alltid turnerat med någon annan, vilket är bra då man kan backa upp varandra, men det här är på tiden, säger Jessica.

I ”På dejt med Jessica Andersson” varvas reflektioner med personliga favoritlåtar, både andras och egna, omarrangerade i ny skrud. Svårigheten har varit att välja bort och skala ned.
– Jag har ju gjort så mycket i min karriär, utmanat mig själv och aldrig velat hamna i en speciell genre. Helst skulle jag vilja göra en tretimmarsshow. Men nu har allt tagit en härlig form, vi har fått med både glädje och lycka. Som hjälp har jag haft Anders Lundin, han är suverän på att skruva till saker så att de blir roliga.

Föreställningen innehåller även delar som väcker andra känslor.
– För mig är det också viktigt att visa en annan sida av mig själv, som är sårbar och skör. När jag själv går på en föreställning vill jag bli berörd. Min uppväxt är en sådan stor del av mig och det finns bitar av livet jag vill få med. Det blir ingen gråtfest, men vi har med ögonblick jag tror kommer bli fina. Det är delar som inte blir helt enkelt att genomföra. Men jag kommer klara det.

1 februari hade den 35 orter långa turnén ”På dejt med Jessica Andersson” premiär i ett slutsålt Göteborg och fredag 22 mars kommer den till Örnsköldsvik och Nolaskolans aula, Nolan.

Dela med dig av denna artikel på: