Musik

"Bowies popkulturella gärning kan inte nog poängteras"

10 januari 2016 dog David Bowie och en av popvärldens allra främsta röster tystnade. Men hans musik lever förstås vidare och ingen passar väl bättre att göra en hyllningskonsert till den brittiske musikikonen än rymdblomman från Gävle – Thomas Di Leva.
Lördag 23 mars kommer han till Örnsköldsvik. Lyssna här.

– Det kommer att bli fantastiskt! Det känns verkligen jättekul att få grotta ned sig i sin ungdomsidol och kolla livekonserter på youtube där man kan hitta olika versioner av låtarna, upptäcka nya sätt att göra dem på, säger Thomas Di Leva och minns tillbaka till dagen i januari 2016 då han fick veta att David Bowie hade avlidit.
– Jag blev väckt av min familj tidigt på morgonen, de stod i sovrummet och sa: ”Thomas – David Bowie har dött.” Det var kallt och mörkt och snöstorm utanför fönstret, och dödsbeskedet kändes mycket värre än jag hade kunnat tro. Det var en tung och sorglig dag och det kändes som någon nära familjemedlem hade dött. Jag hade hört ända sedan 2005 att Bowie inte mådde bra och när ”Where are we now?” kom 2013 kände man att hans liv var skört. När sista plattan ”Blackstar” kom spelade min äldste son Cosmo, som också är ett stort Bowie-fan, den för mig. Det var dagen innan Bowie dog och när jag hörde ”Lazarus” fick jag en föraning om vad som kunde hända.

Just den ödesmättade ”Lazarus”, som svenske Johan Renck gjorde videon till, är en av de låtar som Di Leva kommer att framföra under konserten.
– Det är hans svanesång och den är viktig i hela sammanhanget. I och med att den kom i samband med att han gick bort så är det en låt som nått ut över generationsgränserna. Ska jag göra en hyllning till Bowie måste jag ha med hans sista epos, jag måste få med slutscenen.

I övrigt har det varit en grannlaga uppgift att plocka låtar ur Bowies digra låtskatt, det finns massor att välja bland.
– Bowies popkulturella gärning kan inte nog poängteras. Han var så mycket mer än ett intellekt, han var en livsstil. Hans kreativitet har inte bara påverkat mig utan flera generationers musik, kultur, konst och tankar. Konserten utgår från mitt möte med Bowies musik när jag var tonåring, jag tror faktiskt inte att jag blivit artist om jag inte upptäckt Bowie. Det fanns inget att göra i Gävle, det här var ju långt innan internet. Vi levde i en helt annan värld då och i den världen var Bowie ett slags fönster mot något annat, något mycket större där man kunde komma i kontakt med det okända, med sina drömmar. Han visade att man inte behövde följa normerna, inte vara som alla andra – man kunde uttrycka sig på sitt eget sätt. Han kunde samla alla som kände sig lite utanför och det är utifrån det mötet jag bygger konserten. Han har gjort så många klassiker, men jag vill välja de låtar som symboliserar de många vändpunkterna för honom under karriären.

Thomas Di Leva har med sig ett handplockat band med fem musiker till konserten i Nolaskolans aula, Nolan, 23 mars – en konsert som arrangeras av Fredric Wedin, Verkställande Byrån – och publiken kan förvänta sig en resa i Bowies musikvärld.
– Bandet är fantastiskt och vi försöker förmedla en konsert utifrån känslan, scenspråket, soundet och uttrycket som Bowie visade upp. Det blir mycket fart och fläkt, och enormt mycket hjärta. För mig känns det som en bonus att få åka ut och göra en hyllning till min ungdomsidol. Jag förstår faktiskt inte riktigt hur det blivit så här, säger Thomas Di Leva och skrattar gott.

Publicerat