Du är här

2019-02-09 - Utställning
Foto: Håkan Nordström

Museiprofilens konst

Idag, 9 februari, är det 40 år sedan Örnsköldsviks museum invigdes och lämpligt nog öppnar en ny utställning med konst av tidigare museiintendenten Arne Söderström.

Arne Söderström är utan tvekan museets mest profilstarka medarbetare genom tiderna. Under många år var han intendent på museet och innan öppnandet 9 februari 1979 var han Fornhemmets ansikte utåt, det som senare blev Ödbergska gården. Flera år som historieexpert och bisittare till programledaren Gunnar Arvidsson i populära tv-programmet Café Sundsvall gjorde också att Arne Söderström blev ett känt ansikte över hela landet.

Nu visar Örnsköldsviks museum och konsthall upp Arnes måleri, och det känns verkligen på tiden. Det har gått 13 år sedan han senast hade en utställning, då på Fiskevistet i Skeppsmaln – vars tillblivande Arne hade mycket stor del i. Innan den utställningen hade det faktiskt också gått 13 år sedan konstnären haft en stor offentlig visning.

Måleriet har Arne burit med sig sedan barnsben och redan i femte klass vann han första pris i en teckningstävling som Djurskyddsföreningen arrangerade under mottot ”Människans uppförande mot djuren”.
– Det låg liksom i naturen att jag skulle måla, säger Arne som nyss fyllt 71 år.

När det nu är dags igen att visa upp sin konst håller sig konstnären dock i  bakgrunden.
– Jag har lämnat ifrån mig ansvaret till personer jag litar på, och som jag vet kommer se till att allt fungerar. Min enda tanke är att det ska vara en utställning med kvalitet.

Vernissage är det idag lördag 9 februari klockan 12. Arne Söderström är själv inte på plats men att utställningen med hans måleri sker samma dag som museet firar 40 år känns förstås helt rätt. Utställningen visas till och med 27 april. Museets 40-årsjubileum firas dessutom med kaffe och tårta, saft till barnen och en tipstävling.

 

Dela med dig av denna artikel på: