Nyheter/Reportage

Idag är det samernas nationaldag

Idag firar samerna sin nationaldag till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim samma datum 1917. I Örnsköldsvik så hålls firandet i Arkenbibliotekets programrum med start klockan 12.00. Där blir det tal av kommunalråd Per Nylén och samisk nationalsång, följt av film och bjudning på kaffeost.

Den 6 februari är Samernas nationaldag och den firas över hela Sápmi, Sameland. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.
Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Den samiska flaggan är som nationaldagen gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre och är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge.
Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.
De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna.
Grön: växtlighet, naturen och landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad
Blå: vattnet som är ett livselixir
Röd: elden som står för värme och kärlek
Gul: solen som står för långsiktigt liv

Publicerat