Nyheter/Reportage

Samiska marknaden jubilerar

I år blir februari en intensivare period än vanligt för Örnsköldsviks samiska förening, Orrestaare Saemien Sibrie, och för alla med samiskt ursprung eller med intresse för samisk kultur.

I dag firas samernas nationaldag på Arkenbiblioteket och nästa vecka väntar samiska veckan som inleds med mässa på söndagen i Örnsköldsviks kyrka och avslutas med samisk marknad vid Örnsköldsviks museum och konsthall. Såväl mässan som marknaden firar jubileum, 10 respektive 20 år. Det här året färgas Örnsköldsvik av samiskt tema under ytterligare en vecka.
– Veckan efter marknaden kommer Sametinget till Örnsköldsvik för att hålla plenum i dagarna tre och 20 februari uppmärksammar Örnsköldsviks kommun det nya förvaltningsområdet, säger Birgitta Ricklund, ordförande i Orrestaare Saemien Sibrie.
Samiska marknaden hade premiär 2000, efter ett initiativ från dåvarande antikvarie Sven Nordström som jobbade mycket med samisk arkeologi och historia.
– Sven hörde av sig till oss i föreningen med en idé om att marknaden som samerna alltid hade när de var här nere med sina renar på vinterbete, borde få återuppstå. Sedan dess är den en omtyckt och återkommande tradition, alltid tredje helgen i februari. Genom åren har vi haft ett fantastiskt fint samarbete med Örnsköldsviks kommun som hjälpt till med annonsering, lokaler och även idéer till aktiviteter under veckan som till exempel författarkvällar.
Marknaden fick ett lyft för några år sedan, när den flyttades från Stora torget till museet och även när tältkåtan köptes in 2015. 
­– Det kommer ju mellan 500 och 900 besökare under sex timmar så det är guld värt med ytor både utom- och inomhus, med toaletter och annan service. Antalet besökare har ökat genom åren och utställarna väljer att komma tillbaka år efter år. Det viktigaste med samiska veckan och marknaden är att vi får synliggöra att det har funnits och finns samer här.
Lördag 16 februari blir Örnsköldsviks museum och konsthall en samlingsplats för alla som vill ta del av samiskt hantverk och slöjd och samtala om samisk historia och kultur.

Publicerat