Nyheter/Reportage

Invigning av inträde i samiskt förvaltningsområde

Den 20 februari inviger Örnsköldsviks kommun att kommunen nu ingår i samiskt förvaltningsområde.

Från och med 1 februari 2019 så ingår Örnsköldsviks kommun i samiskt förvaltningsområde, utöver att också ingå i finskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat att kommunen ska erbjuda förskola och äldreomsorg till väsentlig del på samiska samt främja möjligheter till att både behålla och utveckla samisk kultur. 

Den 20 februari så planerar kommunen att inviga inträdet i det samiska förvaltningsområdet i samband med att Sametinget arrangerar plenum i Örnsköldsvik. Invigningen kommer att hållas i stadshuset Kronan med start 15:00. 

Program för invigningen:
kl.15:00–16:15. Föredrag Lennart Rohdin: ”Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk - Mångfalden i Sverige och Nolaskogs – förr och i dag”

 

kl.16:15-17:30. Örnsköldsvik i samiskt förvaltningsområde. Kommunalråd Per Nylén (S) inviger tillsammans med ordförande Birgitta Ricklund Orrestaare saemien sibrie – Örnsköldsviks sameförening

Katarina Barruk, sydlig jojktradition i Saepmie.

Fika

 

kl.17:30–20:15 Öppet samråd samiska (vid deltagande av kulturminister Amanda Lind senareläggs starten av öppet samråd något)

 

Mer information finner du på Örnsköldsviks kommuns hemsida.

Publicerat