Nyheter/Reportage

MoRe är inte bittra...

För andra året i rad är MoRe Research AB nominerade till Örnsköldsviks miljöpris; MiljÖrnen.
– Det känns jättetrevligt att vara nominerad igen. Förra året vann Polarbröd välförtjänt och för att travestera Robert Gustafsson; jag är inte bitter, säger företagets vd; Stefan Svensson.

Forsknings- och utvecklingsföretaget MoRe fortsätter arbetet med att hitta framtidens material och produkter. Bolaget har utvecklat ett samarbete med AquaBiota som med eDNA-teknik, en teknik som kommer att revolutionera miljöinventering, kan ge svar på frågor som: Vilka fiskarter finns i ett sjösystem? Hur många och vilka lodjur finns i ett visst område? Hur påverkas olika arter av förändringar i den närliggande vattenmiljön?  

Samarbetet innebär att AquaBiota tar ut prover i sjöar och i marker. Proverna skickas till MoRe som investerat i ett nytt ultrarent laboratorium i vilket MoRe utför eDNA-extraktioner på uppdrag av AquaBiota och proverna skickas sedan vidare till England för eDNA-analys och identifiering av olika fisk- och djurarter.  
– Tekniken lämpar sig väl för exempelvis inventering av vattenmiljön runt industrier, berättar Stefan Svensson. 
MoRe har successivt byggt ut sin forskningsverksamhet och projekt drivs med både Mittuniversitetet i Sundsvall och KTH i Stockholm. Ett exempel är PlastiCel som är ett samarbete med Mittuniversitetet och det norska forskningsinstitutet RISE PFI. Syftet är att utveckla kompositmaterial av nanocellulosa och cellulosa för användning som barriär mot värme, syre och fukt.  
– Ett sådant kompositmaterial kan ersätta plast inom många användningsområden, berättar forskaren Sara Nilsson.

I massaprocessen bildas på flera ställen så kallade svaggaser, vilka innehåller en blandning av olika svavelhaltiga ämnen och de behöver därför samlas ihop och brännas. Tillsammans med Eurocon i Örnsköldsvik har MoRe utvecklat metoder för att mäta flöden och analysera innehållet i svaggaserna. På basis av resultaten dimensionerar, designar och konstruerar Eurocon en teknisk lösning för effektiv uppsamling av gaserna, för att de enkelt ska kunna destrueras. 

En ny stålbandspress har också invigts hos MoRe och med den kan starka förpackningsmaterial från mekaniska massor, vilka normalt används i tidningspapper och tidningar som Tidningen 7, utvecklas.

Tanken är att skapa förutsättningar för att dagens tidnings- och journal-pappersbruk ska kunna modifiera sina pappersmaskiner och massaprocesser för tillverkning av förpackningsmaterial som i flera avseenden är bättre än dagens baserade på kemisk massa. 
– Framtiden ser minst sagt spännande ut, säger Stefan Svensson.
MiljÖrnens nominering är alltså ytterligare en fjäder i hatten för bolaget som föll på mållinjen förra året.
– Men jag är inte bitter. Bara lite, säger Stefan Svensson med ett skratt.

Text: Sören Back, Ulf Eklund

 

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.


Tidigare vinnare
2017: Polarbröd AB (företag), Örnsköldsviks Biodlarförening (privatperson/organisation/förening).
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman. 
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

Publicerat