Nyheter/Reportage

Brist på lövträd i skogarna

88 av landets 144 älgförvaltningsområden, över 60 procent, missar målet med hur mycket rönn, asp, sälg eller ek det ska finnas per hektar. I Västernorrland klarar vi målen ganska bra.

Lövträd såsom rönn, asp, sälg och ek är viktiga både för mångfalden i skogen samt för att de är mat till både älg och andra hjortdjur. Men det råder brist på lövträd i majoriteten av älgsbetesområdena i landet.

Det ska finnas minst tio vuxna träd av rönn, asp, sälg eller ek per hektar där träden förekommer naturligt i den äldre skogen. Men bara 56 av landets älgförvaltningsområden uppnår det målet. När det inte finns tillräckligt med lövträd så äter älg och hjortdjur istället på barrträd vilket leder till ekonomiska förluster i miljardklassen för skogsägare.

Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen, säger att det krävs gemensamt ansvar för att nå målet med antal lövträd i skogarna.
– Jägarna har ett ansvar att reglera viltet så att hjortdjuren inte blir för många. Samtidigt har skogsbruket ett ansvar att både bereda plats och att lämna tillräckligt många av dessa lövträd vid röjning och gallring. Gemensamt fokus och gemensamma krafter behövs för att nå målet.

 

Bilagor
Publicerat