Nyheter/Reportage

Barnböcker med budskap

Stora förändringar börjar väldigt smått. Det menar Kristian Hägglund, aktuell som illustratör till sin andra bok i serien ”Djurdeckarna” vars berättelser tar upp vikten av att värna både djur och natur.
– Från mitt perspektiv verkar samhällsengagemanget för miljön bli större. Jag vill vara en del i denna positiva förändring, säger den 29-årige Trehörningsjöbon.

Det är bara att besöka ditt lokala bibliotek. I skrivande stund finns ”Katthemsäventyret”, den första delen i bokserien ”Djurdeckarna”, att hitta i såväl centrala Örnsköldsvik som i Bjästa och Trehörningsjö. Däremot är den utlånad i både Björna och Husum – men har du vägarna förbi kan du plocka upp ett exemplar i exempelvis Malmö eller Kiruna.
Ganska poppis, med andra ord.
– Ja, vi har fått bra respons från flera håll, säger Kristian Hägglund som tillsammans med författaren Mari Bister för några månader sedan blev klar med uppföljaren ”Gräsandsäventyret”.
Båda titlar riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år och i sann deckaranda löser huvudpersonerna märkliga mysterier som, i det senare fallet, vem den illasinnade figuren är som har mage att slänga både det ena och det andra skräpet längs badstränderna. 
– Det känns som att vi hittat en nisch vi är rätt ensamma om. Extra roligt är att boken används i skolklasser, vi har skrivit en lärarhandledning med frågor att diskutera efter uppläsningen tänkta att öka förståelsen för bokens budskap.

Miljö- och djurfrågor ligger Kristian nära hjärtat, något som också påverkade beslutet att tacka ja när Mari Bister i början av 2017 hörde av sig på jakt efter en illustratör. Efter att tidigare tecknat i mindre skala – trogna 7an-läsare känner kanske igen serien ”Sjunde sinnet” där brodern Torbjörn Vårsaga skrev manus – blev ”Katthemsäventyret” Kristians första, stora bokprojekt.
– Att bli utvald kändes både nervöst och ärofyllt. Manuset var riktigt bra och att veta att boken skulle ges ut var verkligen inspirerande, säger Kristian som själv har sina förebilder i bland andra Bill Watterson, Sven Nordqvist och Kalle Anka-tecknarna Don Rosa och Carl Barks.
Men trots att en tredje bok är planerad, är tecknandet fortfarande en bisyssla. Till vardags jobbar Kristian som kock på en kursgård i Småland där fokus ligger på vegetarisk och ekologisk mat. Han har också gått en treårig utbildning inom internationellt arbete och senare ekovegetariskt kök.
– För mig är det viktigt att bidra med något till världen och det kan man göra på många olika sätt. Maten har en central roll i samhället, kopplat till jordbruk, hur vi tar hand om naturen och vilken mat vi väljer i affären. Djurhållning är en del av det, det hänger ihop.
– Det fina med denna resa är att jag får uttrycka mig i bild och utvecklas. Och att höra barn säga att någon av böckerna är deras favoritbok är en skön känsla. Men budskapet i berättelserna ger också något till världen. För mig är det nog det viktigaste.

Publicerat