Evenemang

Lyser upp i mörkret

Vad är det som händer i det gamla tomma huset på Storgatan 8 strax nedanför Stora Torget? Är det någon som har flyttat in? Är det dröm eller verklighet?
Frågorna är många.
Svaren kommer ­(kanske) helgen 1-2 februari då första upplagan av ”Lights – High Coast Art Festival” arrangeras på ett tiotal platser runt om i centrala Örnsköldsvik.

Lights – High Coast Art Festival är tänkt som en festival baserad på tillfällig offentlig konst. Idén är att festivalen låter människor som inte självmant söker upp konstens rum ska bli drabbade av den på stadens gator. Alla ska kunna möta offentlig konst i sin vardag.
Videoprojektioner i tomma skyltfönster, videokonst och animerad film på café, butik och ljusskärm, skapande verkstäder och workshops, dansföreställning, ljusinstallation, skulpturutställning, konstpedagogisk verksamhet för barn i alla åldrar samt tagtool – en sorts graffiti med färgprojicering – se exempel på Sandra Berg Mozards konst här intill. ­Det är några programpunkter under festivalens två dagar.

Idén till lights väcktes i en workshop under hösten med fria aktörer och kommunala tjänstepersoner, och genomförandet bygger på gemensamma insatser.
– Vi hade träffar med både enskilda intresserade och med kulturella näringar och föreningar för att undersöka vad som kunde vara möjligt att genomföra. Festivalen blir ett sätt att visa på en väg att gå med kulturella uttryck, säger kommunens kulturchef Katarina Larsson.
– Vi vill att folk ska röra sig på stan under kvällstid, med annat syfte än att gå på krogen, fortsätter konstkonsulent Diana Berntsdotter Vallgren. Tiden har varit väldigt knapp att förbereda detta och vi har fått slopa en hel del goda idéer, men de finns kvar och kan bli verklighet nästa år.

Bland de konstnärer som deltar finns Helena Byström, som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik men numera bor i Stockholm. Här hemma är hon känd bland annat för uppsättningen av dans-operan Blånagla och för konstverket Libjiesbåaloe som vilar vackert i Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Helena Byström kommer att låta spännande saker ske i det gamla tomma huset på Storgatan 8.
– Jag jobbar med ljus, teknik och film. Det blir filmprojiceringar på fönstren, tanken är att det ska hända saker som ställer frågor. 
– Vad är det som händer här? Kanske undrar man om någon har flyttat in, är det dröm eller verklighet? Betraktaren får själv fantisera. Det blir väldigt spännande att jobba med just det här huset eftersom det stått tomt så länge, säger Helena Byström.

Förhoppningen med Lights är att det inte bara ska bli en enstaka happening.
– Ett drömscenario är att det här blir lyckat och att arrangemanget kan bli årligt återkommande, och att det ständigt växer. Vi vill också att det blir ett arrangemang som ägs och drivs av de som deltar, inte att det ska vara ett kommunalt arrangemang, säger Katarina Larsson.

 

Lights – High Coast Art Festival

Stora torget: Museum relocated. Barn i alla åldrar bjuds in till konstpedagogisk verksamhet i alla väder. Lördag 12.00-16.00.
Torggrillen: Dansföreställning med Elin Kristoffersson. Fredag och lördag 17.00 och 18.00.
Waynes Coffee: ”Dancing with Nympheas”, videoverk av Herman Lohe. Fredag och lördag 17.00-22.00.
Storgatan 8: ”Huset vaknar till liv”, installation i ljus och video av Helena Byström. Fredag och lördag 17.00-22.00.
Bohag, Storgatan 1C: Animerad film av Elin Maria Johansson Ön. Fredag och lördag 17.00-22.00.
Nygatan 21: ”The Pianist”, videoverk av Antti Savela. Fredag och lördag 17.00-22.00.
Ljustavlan Oskargallerian: Studenter från konsthögskolan i Umeå visar verk i rullande loop. Fredag 17.00-22.00, lördag 12.00-22.00. Lördag 15.00 presenteras konstnärerna och verket på plats.
Elite Hotel/First Hotel Statt: Tagtool. Sandra Berg Mozard skapar tagtoolkonst live, ljudsatta av DJ Ellen Skafvenstedt från Liquid Sky. Fredag och lördag 18.00, 19.15, 21.00 och 22.00. Tagtool på Elite Hotel, musiken strömmar ut från First Hotel Statt.
Paradiset: ”Arts & Lights”, ljusinstallation av Dick Olofsson i upplevelsebadet. Fredag 16.00-22.00, lördag 16.00-18.00. Skulpturutställning av Johanna Forsberg i spa-avdelningen.
Galleri Lokomotiv: ”Flickans hjärta”, stop motion animation av Maria Lagerborg. Fredag och lördag 17.00-22.00.
H1 Sliperiet: Premiär för Megafredag, öppna skapande verkstäder i graffiti, måleri och slöjd. Fredag 17.30-20.30.

Publicerat