Näringsliv

Metsä Board Husum fyller 100 år

Husum startade 1919 som ett massabruk med en kapacitet på 20 000 ton oblekt långfibermassa. Idag, hundra år senare, är det ett av världens modernaste bruk för produktion av falskartong, vit liner samt blekta kort- och långfibermassor. Jubiléet kommer att firas under det kommande året och där höjdpunkten blir en familjedag.

Husums historia präglas av utveckling, innovation och framåtanda. Fram till 1972 producerades enbart pappersmassa och under den perioden skedde flera banbrytande utvecklingar och investeringar såsom klordioxidblekning av björkmassa och världens första pilotanläggning för syrgasblekning. Fabriken byggdes ut rejält och under en period fördubblades kapaciteten vart sjunde år.

1972 togs nästa språng då den första finpappersmaskinen togs i drift. Bruket byggdes ut till ett av Europas största i sitt slag med huvudprodukterna kontorspapper och bestruket journalpapper. Eftersom marknaden för papper minskar tog Metsä Board beslut att ställa om Husums produktion från papper till kartong, där megatrender driver en ökande efterfrågan. Det innebar en av Europas största kartongmaskinlinjer och en extruderingsmaskin för plastbeläggning av 100 000 ton kartong , totalt en investering på ca 2 miljarder kronor under åren 2015-2017.

Metsä Board Husum är idag en stor, unik och effektiv integrerad enhet för produktion av 400 000 ton falskartong och 250 000 ton vit liner samt 730 000 ton blekt pappersmassa. Husums produkter används över hela världen i applikationer med höga krav på livsmedelssäkerhet, jämn kvalitet och hållbarhet till förpackningar av livsmedel, snabbmat, drycker, kosmetik med flera. 

– I Husum har man genom åren inte varit rädd för att prova nytt och att hitta framgångsrika vägar framåt, säger Olov Winblad von Walter, platschef för Metsä Board Husum. När marknadsförutsättningar ändrats och ny teknik har gett nya möjligheter har satsningar av tidigare och nuvarande ägare skett. Metsä Boards beslut att ställa om pappersbruket från finpapper till ett bruk för falskartong och vit liner är det senaste exemplet på detta. Husum är idag en slagkraftig och modern enhet med egen djuphavshamn, vilket gör oss till en mycket effektiv enhet med hög leveranssäkerhet.

– Marknaden för förpackningsmaterial ökar men det gör också kraven från kunder och varumärkesägare. Därför nöjer vi oss inte med att enbart satsa på effektivitet utan också på produktutveckling och förädling av nya produkter inom livsmedelsförpackningar. Avgörande för vår framgång är också våra 700 engagerade medarbetare. Mycket har hänt i bruket sedan starten för hundra år sedan och jag kan med stolthet säga att vi framgångsrikt för arvet vidare, avslutar Olov Winblad von Walter.  

Husums första hundra år firas på olika sätt under 2019 där familjedagen kommer att vara höjdpunkten. Men redan idag den 24 januari, exakt på dagen 100 år sedan den första massabalen producerades, bjuds anställda på tårta.

Publicerat