Nyheter/Reportage

Förintelsens minnesdag

Idag 27 januari samlas människor världen över i en årlig manifestation. Det är nämligen den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som då koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

Det var den 27 januari 1945 som allierade trupper tog sig in i Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, och befriade fångarna där. Till minne av Förintelsens offer så instiftade den svenska regeringen Förintelsens minnesdag som uppmärksammas varje år sedan 1999. 2005 deklarerade även FN datumet som en internationell minnesdag. 

Runt om i Sverige uppmärksammas minnesdagen med manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt arrangerade på många orter i Sverige. Forum för levande historia arbetar med att på olika sätt stimulera arbetet och knyta projekten närmare varandra.

I Örnsköldsvik så uppmärksammas minnesdagen med ett fackeltåg 18.30 som går från Stora torget till Örnsköldsviks kyrka. Därefter, med start 19.00, blir det program i kyrkan med följande aktiviteter:

Tal:
Anna-Britta Åkerlind och Ania Winek-Albertsson
Sång och musik: Gunilla Magnusson, Ania Winek-Albertsson, Debora Ingman och Rune Andersen.
Övriga aktiviteter: Diktläsning med Anita Harning och intervju med Thomas Nordberg.

Arrangörer av evenemanget är Kyrkorna i Örnsköldsvik, Örnsköldsviks FN-förening och Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

 

Publicerat