Evenemang

Kulturboom i Björna

I februari showas det i Björna som sällan förr när Björna-skolan i samarbete med ortens församling sätter upp musikal. Sedan är planen att vare sig sång eller musik ska tystna i bygden.
– Det behövs alltid mer kultur, säger församlings-assistenten Hanna Mattebo.

Församlingshemmet och skolan i Björna har en lång tradition i att samarbeta. Men uppsättningen av en musikal, skriven av församlingsassistenten Hanna Mattebo som har en stor passion för musik, dans och teater, är för båda ett helt nytt grepp.
– Jag gick själv på Björnaskolan och vet hur viktig kulturen är för barn och ungdomar. Att utöva kultur utvecklar individen och ger en sammanhållning som gynnar ett samhälle, säger Hanna, sedan tre år tillbaka bosatt i Långsviksmon.
I musikalen medverkar 14 barn från klasserna 4-6 som i ämnet Elevens val valt inriktningen musikal, tillkommen på initiativ av Hanna. 
– Tidigare fanns bara idrott och bad. När jag kom till Björna saknades resurser till mer, därför är det ju väldigt bra att jag kan använda min arbetstid för Björna församling att jobba med detta.
Hanna berättar att lärarna vittnar om en positiv förändring hos musikaleleverna.
– Barnen blir glada av projektet, det har haft en tydlig påverkan på humöret. Även på ordförrådet och förmågan att uttrycka sig med kroppen. Man blir styrkt av att stå på en scen.
– Vi har fått bra kontakt med varandra, blivit tajtare och lärt oss mycket om demokrati, säger 10-åriga Nelli Burlin Dahlberg, som spelar vaktmästaren Bertil, om samarbetet och musikalens handling.
Berättelsen utspelar sig nämligen i en dystopisk framtid där presidenten i diktaturen Bermurien förbjudit all kultur. Men en grupp unga upptäcker en undergroundrörelse av sång- och dansintresserade. Snart sker ett uppror och ett försök att införa demokrati.
– Manuset blev väldigt aktuellt nu när politiker vill skära ned på kulturanslaget. Vi har också pratat om hur världen ser ut. I Bermurien finns bara vissa tv-kanaler och begränsat internet, vilket barnen funnit märkligt.
– Pjäsen tror jag fått oss att tänka till lite, hur mycket roligare allt blir med musik och kultur, säger Ella Westerlund, 10, som spelar president.

Musikalen ges i Björna kyrka onsdag 6 februari, klockan 18.30. Därefter fortsätter Hanna, tillsammans med kollegan Theres Hansson Dahlberg, att arbeta med konst, drama, sång och dans för unga. Då en dag i veckan och enbart i församlingens regi.
– Det känns jättekul att kunna fortsätta i samma anda. Förhoppningsvis väcks ett stort intresse hos bygdens unga, säger Hanna som också är verksam som musik- och sånglärare på Broskolan vars elever jobbat med samma musikaluppsättning – den som vill se den ringar in 4 april i kalendern.

Publicerat