Nyheter/Reportage

Mot ett halvsekel i gymnastikens tjänst

I 43 långa år har Inga-Lill Wågberg varit gympaledare och än finns inga planer på att sluta.
– Hälsan får avgöra, men jag siktar åtminstone mot 45 år, säger hon.

Det är många ö-viksbor som under årens lopp har drillats i gruppgymnastikens ädla konst av Inga-Lill Wågberg. Tjejer och killar, ishockey- och fotbollsspelare och inte minst motionerande damer och herrar i olika åldrar. Hon började i Ängetskolans gymnastiksal i mitten på 70-talet och sedan dess har hon varit gympan trogen i olika former.
Först handlade det om gymnastik i Arnäs IF:s regi. Numera och sedan länge för Hägglundsgympan där hon leder två träningspass i veckan på Skärpeskolan.
– Jag är nog inte riktigt klok, men jag tycker det är så vansinnigt roligt. Det är därför jag håller på och det är naturligtvis roligt om folk uppskattar det, säger Inga-Lill med ett leende.
Vänlighet och glädje är nämligen något som verkar symbolisera den rutinerade gympaledaren som alltid själv deltar i samtliga övningar.
– Att stå vid sidan om och mana på andra är absolut ingenting för mig. Jag vill vara med i gänget, fortsätter den levnadsglada 73-åringen som för drygt två år sedan drabbades av bröstcancer.
En sjukdom hon lyckades övervinna.
– Jag opererade bort bröstet i februari 2017 och i oktober var jag tillbaka som gympaledare igen. Jag är ett bröst fattigare, men i övrigt lever jag precis som tidigare, säger Inga-Lill.
Hon är en av fem ledare i Hägglundsgympan, uppmanar alla att delta och välkomnar ung som gammal. Är man osäker går det alldeles utmärkt att delta i ett pass för att känna sig för. 
– Det finns de som tror att det är så kallad tantgympa och att man knappt blir svettig. Men de blir ganska snabbt på det klara över att så inte är fallet. 
Vid sidan av den egenledda träningen hinner hon med ytterligare ett pass i veckan som deltagare och dessutom blir det promenader tillsammans med hunden Bonzo. Siktet är som sagt inställt på ytterligare två år i gymnastikens tjänst, men hon utesluter inte flera:
– Det är ju så roligt. När jag är för gammal går det ju att göra övningar som passar till rullatorn.

Inga-Lill Wågberg
Ålder: 73 år.
Familj: Gift med Christer. Tvilling-sönerna Thomas och Fredrik. Barnbarnen Sofia, Sabine, Isabelle, Ludwig, Lowa samt hunden Bonzo.
Bor: I villa på Skärpekullen.
Aktuell: Mångårig och uppskattad gympaledare.

Publicerat