Du är här

2020-01-20 - Ekonomi

Fattigaste veckan – så klarar du den

Dagarna innan lönen i januari brukar också vara den fattigaste veckan på året för många, och det kan bli svårt att få ekonomin att fungera. Här är lite tips på vad ni kan göra för att klara er fram tills januaripengarna kommer.

Gå igenom kylskåp, skafferi och frys
Det är lätt att tro att det inte finns så mycket mat hemma om man är van att veckohandla. Men gå igenom både skafferi, kylskåp och fryst grundligt, du har ofta mer över än vad du tror att du har.

Köp billigt och gör matlådor
Det kan vara både enkelt och billigt att äta om du är villig att äta samma mat flera dagar i rad. Köp storpack av t.ex. ris eller pasta och ett par billiga korvringar eller linser och bönor så kan du laga mat så att du klarar dig fram tills löningen kommer på kontot. 

Undvik att använda bilen
Att bränsle är dyrt vet vi alla, och under fattiga januari kan det vara en bra idé att undvika använda bilen så mycket. Promenera eller ta cykeln till skola/jobb istället, men kom ihåg att vara extra försiktig då halkan kan vara extra farlig för en cyklist. Om du måste åka bil, försök att samåka så mycket som möjligt så att in kan dela på bränslekostnaderna. 

Sälj begagnade saker du inte använder
Många samlar på sig saker som sedan bara ligger i ett skåp eller garderob. Fattiga januari kan vara en bra tid att gå igenom dina garderober och sälja sånt du inte använder. På sajter som Tradera eller Blocket kan du ofta få en snabb peng för både kläder, gamla leksaker, DVD-filmer m.m.

Var inte rädd att be om hjälp
Många tycker att det känns lite skämmigt att ha det fattigt och kan därför också vara rädd för att be om hjälp om det står helt tomt i skafferiet. Men det finns ingen skam i att be om lite hjälp från familj och vänner när det är lite tufft. Dessutom så blir många glada av att få ge en hjälpande hand. Var bara redo att själv ge lite hjälp om de någon gång skulle hamna i samma sits.

 
Dela med dig av denna artikel på: