Samhälle

Årets första fullmåne och månförmörkelse

På måndag morgon, 21 januari, inträffar årets första fullmåne men den hamnar i jordens helskugga vilket betyder att det blir en total månförmörkelse.

Liksom sommar- eller vintersolståndet är även fullmånen en väl definierad tidpunkt och inte en hel dag eller natt. Årets första fullmåne inträffar exakt kl. 06:16 svensk normaltid 21 januari. I vanliga fall passerar månen norr eller söder om jordens skugga vid fullmåne, men den här gången hamnar den alltså mitt i och förmörkas helt.

Väderprognosen visar på kallt och klart väder både söndag kväll och måndag morgon så vill du njuta av månsken och/eller förmörkelse är det bara att ta på varma kläder och kliva ut under stjärnhimlen. Månförmörkelsen ses bäst mellan kl. 05:41 och 06:44 på måndag morgon.

Månen fascinerar många och den har en direkt påverkan på jorden med sin starka dragningskraft. Det är den som ger jorden en jämn lutning på sin axel och som ger oss olika årstider. Om månen inte funnits skulle jordens axel påverkas och vårt klimat skulle bli annorlunda med mindre skillnader mellan olika årstider. Dessutom skulle längden på dagarna påverkas, eftersom jorden skulle rotera fortare och ge oss kortare dagar.

Vår måne är den femte största månen i solsystemet och en intressant detalj är att den under årmiljonernas gång sakta rört sig bort från jorden. Appolloastronauterna lämnade kvar reflektorer på månen som har gjort det möljigt att med radar uppmäta en förflyttning på 3,8 centimeter per år. 

Ungefär tolv gånger per år är hela den sida av månen som vi ser från jorden belyst av solen och reflekterar ljuset till oss. Denna månfas kallas fullmåne och syns när jorden befinner sig i en rak linje mellan solen och månen.

Källa: Rymdstyrelsen

Publicerat