Du är här

2021-01-09 - Mat & dryck

Så äter du både klimatsmart och nyttigt

Forskningsrapporter och artiklar om att vi konsumerar för mycket kött och inte äter på ett klimatsmart sätt har vi nog alla läst vid det här laget. Men hur äter man både klimatsmart och nyttigt? En internationell forskargrupp ledd från Sverige har tagit reda på hur du äter nyttigt samtidigt som du också äter klimatsmart.

Ät mindre kött: Kött, och framförallt rött kött, har en stor klimatpåverkan. Genom att äta framförallt mindre rött kött så hjälper du också att med att dra ner köttindustrins påverkan på klimatet. 

Mindre mejeriprodukter: Precis som köttprodukter så har även mejeriprodukter en stor påverkan på klimatet. Att äta mindre mejeriprodukter är både klimatsmart och nyttigt. 

Mer frukt och grönt: Ungefär hälften av kalorierna bör komma från grönsaker, frukt och rotsaker. Dessa är i regel både snällare för klimatet jämfört med kött och är även nyttigare då de bland annat innehåller viktiga vitaminer.

Dra ner på sockret: Inte nog med att socker är onyttigt, sockerindustrin har även en påverkan på klimatet då sockerrör kräver stora mängder vatten och lämnar ofta efter sig stora mängder föroreningar i omkringliggande områden. Genom att äta mindre socker så mår både du och klimatet bättre.

En sjundedel sädeslag: Ungefär en sjundedel av dina kalorier bör komma ifrån olika sädeslag såsom vete, ris och durra. 

Mer bönor, linser och nötter: Bönor innehåller många gånger mer protein än vad kött gör och är snällare för klimatet. För att äta mer klimatsmart så bör minst en åttondel av ditt dagliga proteinintag bestå av bönor, linser och nötter medan animaliska proteiner bara bör bestå av ungefär en sextondel. 

 

Källa: Svt.se, The Lancet

Dela med dig av denna artikel på: