Du är här

2019-01-17 - Utställning

Ellen Cronholms ”Fragment”

Ellen Cronholm från Stockholm har arbetat med fragment från den flertusenåriga staden Palmyra, sedan 1980 upptaget på Unescos världsarvslista och från 2013 klassad som hotat världsarv. Med vernissage lördag 19 januari ställer Cronholm ut på Galleri Lokomotiv under rubriken ”Fragment”.

Islamiska staten, IS, förstörde historiska fornlämningar och antika tempel när de hade kontroll över Palmyra. Bara fragment återstår av vissa minnesvärda platser, och just fragment har inspirerat Ellen Cronholm i hennes konst.

Så här skriver hon själv om sitt konstnärskap:
”Rum och miljöer, samlade och bearbetade ur byggnadsspillror. Fragment med ibland bortglömd eller för mig okänd funktion. Platsens patina byggs långsamt och helt slumpmässigt upp, lager på lager, och skavs av, slits ned av människor och skeenden.
Många av mina bilder är utsnitt av dramatiserade byggnader. Med hjälp av byggmaterial som lim och spackel fyller jag kartongskivor med utsnitt ur en bildvärld där avtryckets yta på tryckpappret bildar ett fönster där utsikten valts för betraktande. I en värld fylld av föremål som tycks gjutna har jag hittat mitt uttryck med den grafiska djuptryckstekniken där varje blad i sig är en avgjutning av den strukturfyllda plåten.”

Ellen Cronholm medverkar vid vernissagen på Galleri Lokomotiv 19 januari 12-15. Utställningen visas till och med 9 februari.

Dela med dig av denna artikel på: