Sport & Fritid

Full fart i backen tack vare många ideella insatser

Svenskt föreningsliv skulle aldrig klara sig utan massor av ideella insatser och ett lysande exempel på det är Friska Viljor Alpina som sedan många år driver skidanläggningen Åsbacken.
– Vi är oerhört beroende av arbetskraft och har fantastiska människor i klubben, säger ordföranden Lotta Westman.

Det råder full vinter i Örnsköldsvik och för halvårets utomhusidrotter är det högtryck de närmaste veckorna. Nu går det att träna och tävla även på hemmaplan och i vanlig ordning har aktiva åkare, ledare och föräldrar gjort sitt yttersta för att Åsbacken ska vara så duglig som möjligt.
– För närvarande har vi öppnat två nedfarter. Teknikbacken och barnbacken, men vi hoppas så klart att inom kort öppna hela anläggningen, säger Lotta Westman.
Utan de ideella insatserna hade situationen varit omöjlig. Klubben står och faller med ekonomiska bidrag, intäkter från liftkort och värmestugan samt diverse insatser med snökanoner, liftar och övrig teknisk utrustning. FV Alpina har i dag cirka 30 aktiva åkare i olika åldrar och ett flertal engagerade ledare och föräldrar.
– Det är många som gör ett jättejobb med backen och därför försöker vi hålla nere på övriga avgifter och andra uppdrag. Skötseln av anläggningen tarvar ändå så mycket av var och en, fortsätter Lotta Westman och hyllar än en gång alla inblandade:
– Vi är oerhört beroende av varandra för att det ska fungera och det skapar en fin sammanhållning. Alla är så måna om att det ska funka och att vi kan erbjuda barn och ungdomar bra förutsättningar.
Enligt FV-ordföranden gör föräldrarna en stor insats, men det finns även eldsjälar i klubben som kämpar vidare trots att deras barn sedan länge lagt tävlingsskidorna på hyllan. 
– Det är beundransvärt och de står för rutinen och kunskaperna som vi så väl behöver. Att klara ekonomin är en ständig kamp för oss där nästan alla pengar används för att underhålla anläggningen.
Känns det inte tröstlöst de gånger ni jobbat flera dagar i sträck med att fixa konstsnö som sedan regnar bort?
– Jo, men vi har som sagt en bra sammanhållning. Vi bryter ihop tillsammans och kommer igen tillsammans.

Aktiviteter i Åsbacken:

Söndag 20 januari: World Snow Day. Internationella Skidförbundets satsning på att erbjuda barn och ungdomar glädje på snö.
Lördag 26 januari: Kvaltävling i Lilla Världscupen och Paradisracet. Slalom-ungdomar från hela Ångermanland gör upp om pokalerna.
4-10 februari: ”Alla på snö” för kommunens fjärdeklassare.

Publicerat