Du är här

2019-01-12 - Nöje & kultur

Årets bästa böcker 2018

Vilka är mer kvalificerade än våra egna bibliotekarier att utse 2018 års mest läsvärda böcker? I ett samarbete med biblioteken i Örnsköldsvik presenterar 7an en måste läsa-lista på 30 spännande, roliga, mysiga och givande berättelser från året som gått. ”Det var många och starka viljor och mycket diskussioner, men resultatet blev bra – vi är väldigt nöjda”, säger Åsa Skyttberg, Arkenbiblioteket.

FÖR VUXNA – TOPP 5:

Silvervägen 
Stina Jackson (e-bok)
Lovande debutroman som utsetts till Årets bästa svenska kriminalroman 2018 av Svenska Deckarkademin. En psykologisk spänningsroman som verkligen rekommenderas att läsas! Även som e-bok.
En morgon för tre år sedan försvinner 17-åriga Lina när hon väntar på bussen. Hennes pappa, Lelle, tillbringar nu sommarnätterna med att köra längs Silvervägen och leta efter någonting som kan förklara vad som hänt. Till orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Lelles och Mejas öden knyts ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Lazarus
Lars Kepler (e-bok)
Thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med den sjunde boken om Joona Linna. Boken är gastkramande spännande, rå och brutal – man kan helt enkelt inte sluta läsa den.
En död man hittas i en lägenhet i Oslo. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping. Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden – andra skulle kalla det för en mardröm.
  
Eleanor Oliphant mår
alldeles utmärkt 
Gali Honeyman 
(e-bok, e-ljudbok)
En underbar bok om en underbar kvinna. Riktigt högklassig feelgood med en mörk svärta i botten. Den är rolig, underhållande, sorglig och alldeles, alldeles underbar. Gillar du den här genren och bara har tid att läsa en bok nästa år, rekommenderas denna å det varmaste.
Eleanor har gjort det enkelt för sig. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt. Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.

Historieläraren 
Matt Haig 
En annorlunda och fängslande roman, om tidens gång, utanförskap och kärlekens villkor. De historiska händelserna beskrivs levande – huvudpersonen var ju själv med… Ett riktigt läsäventyr, spännande, humoristiskt och sorgligt på en gång. Av allt att döma är Tom en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Tom är kvasi-odödlig. På 13, 14 år åldras han endast ett. Som historielärare på en grundskola i London har han hittat det perfekta jobbet: han kan lära barnen om häxjakten, världskrigen och andra stora historiska händelser. Han försöker på så sätt att tämja det förflutna och komma över förlusten av sin sedan länge försvunna dotter. En bitterljuv roman om att det ibland kan ta minst en livstid att lära sig att leva.

Bokhandeln på Riverside drive 
Frida Skybäck
En mysig och välskriven feelgood-historia i Londonmiljö, där dåtid och nutid varvas.  Om vänskap, kärlek, sorg, familjehemligheter – och så böcker förstås. Charlotte ärver ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel. Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram. Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer.

...MISSA HELLER INTE:

Evelyn Hugos sju äkta män Taylor Jenkins Reid
Stanna hos mig Ayobami Adebayo (e-bok, e-ljudbok)
Koka björn Mikael Niemi (e-bok, e-ljudbok)
Kvinnan i fönstret A.J. Finn (e-bok)
Den sista mrs Parrish Liv Constantine

FÖR TONÅREN

Berget Offrar 
Madeleine Bäck (e-bok, e-ljudbok)
Sista delen i Madeleine Bäcks skräcktrilogi för unga vuxna flätar samman glesbygdsvardag och mystik med historik, mytologi och folktro.
De trodde att det var över nu. Att alla offer skulle vara nog. Men den uråldriga ondskan lever ännu i Gästriklands skogar och den sprider sig. 

Nu och för alltid
Lara Jean Jenny Han (e-bok)
Den tredje och sista delen om Lara Jean.
Lara Jean har världens bästa sista år på high school. Livet kunde inte bli mer perfekt. Tills hon helt plötsligt får oväntade nyheter som vänder upp och ner på allt. 

Inte din bror 
Malin Stehn (e-bok)
”Inte din bror” är en berättelse om flykt och ensamhet, vänskap och kärlek. Den handlar om att inget är svart eller vitt, om att hitta sig själv i en turbulent tonårstid och om modet att stå för sina åsikter oavsett vad omgivningen tycker.
En lördagsmorgon meddelar Abbes föräldrar att familjen ska ta hand om en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan. Abbe får panik. Varför var det ingen som frågade honom?  

Skuggornas drottning
Sarah J. Maas
Fjärde boken i Glastronen-serien.
Alla som Celaena Sardhien älskar har tagits ifrån henne. Men till sist har hon återvänt till imperiet för att hämnas, för att rädda sitt en gång så storslagna kungadöme, och för att möta sina egna demoner.

Vi kommer snart hem igen 
Jessica Bab Bonde
Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berättelser som grund skapat en angelägen och viktig bok.
I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer, vad de kände, hur de överlevde, vad de förlorade.

...MISSA HELLER INTE:

Tionde våningen Christina Herrström (e-bok)
Fördelen med olycklig kärlek Becky Albertalli
Gökungen Frances Hardinge (e-bok)
Slutet Mats Strandberg (e-bok)
Snöstorm och kanelhjärtan: fyra juliga berättelser (e-bok)

FÖR BARNEN

Nevermoor ”Morrigan Crows magiska förbannelse” 
Jessica Townsend (9-12 år)
Ett förtrollat äventyr! En helt egen värld av magiskt silverstoft, svävande paraplyer, levande skuggor, drakar och en gigantisk katt. Härlig bok för slukaråldern. Spännande, rolig, fantasifull och alldeles underbar. 
Morrigan Crow är född med en förbannelse. Alla vet att hon för otur med sig. Men det värsta med förbannelsen är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag. När Morrigan väntar på sitt dystra öde blir hon räddad i sista stund av den fantastiske Jupiter North. Han för henne till den mystiska staden Nevermoor. 

Handbok för superhjältar 4 ”Vargen kommer” 
Elias och Agnes Våhlund (6-9 år)
Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska. Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra.

Chinos tjocka kinder 
Maria Nilsson Thore (3-6 år)
En varm och rolig bilderbok om omtänksamhet och glädjen i att dela med sig. Chino är populärast i hamsterburen. Men det är inte alla påhitt som uppskattas av kompisarna. För den som är en naturlig ledare och klassens clown måste också komma ihåg att tänka på andra. 

Så mycket kärlek kan inte dö 
Moni Nilsson (9-12 år)
Med stor psykologisk insikt, värme och humor, gestaltar Moni Nilsson det allra svåraste: att förlora sin mamma i förtid, medan man själv fortfarande är barn. Utan att väja för det tunga är det här också en tröstebok. En bok om livet och vänskapen och den kärlek som aldrig kan dö. Mitt i allt det hemska pågår livet ändå, med mamma, pappa och storebror Lucas. Det är skoldagar och fotbollsträningar med Pernilla Skvallerbyttan Olsson och det är drömmar om att få snorkla i Söderhavet. Allt medan mamma blir sjukare. 

Hundpromenaden 
Sven Nordqvist 
(3-6 år)
En ny bilderbok av Sven Nordqvist där han med hjälp av fantasi och skicklighet tar oss med på en hundpromenad som blir lite längre och mer äventyrlig än vad som var tänkt. De fantastiska bilderna talar för sig själv i den här textlösa boken. 
Tänk att få gå ut med tantens stora hund! En liten kissrunda bara. Gå nu inte för långt bort! Nädå, bara en liten runda. Och var inte borta för länge! Nädå. Hur länge är det? Kan man undra. Och vem är det egentligen som går ut med vem?  

...MISSA HELLER INTE:

Amulett 8 ”Supernova” Kazu Kibuishi (9-12 år)
Gruvan Sara Lövestam (9-12 år)
Dödsbo Mia Öström (9-12 år)
Julgranen Delia Huddy och Emily Sutton (3-6 år)
Den långa vandringen Martin Widmark & Emilia Dziubak (3-6 år)

Dela med dig av denna artikel på: