Du är här

2019-01-12 - Skola & utbildning
Foto: Nils Ågren

Kultur för fler än 6 000 unga

Musik och sång, dans, film, bild och form, musikal, inspelningsstudio, El Sistema med mera. Örnsköldsviks Kulturskola har en stor bredd på sin verksamhet och nära 60 procent av alla barn och ungdomar mellan 5 och 19 år involveras på något sätt av Kulturskolans utbud. Intresset att utöva kultur är stort och nu förändrar skolan rutinerna för intresseanmälan för att förhoppningsvis minska de långa köerna.

Köer till vissa av Kulturskolans verksamhetsområden är något som kommer att finnas kvar även efter förändringen, men genom att vägen från den enskilda elevens intresseanmälan och den berörda pedagogen ska bli så kort som möjligt ska köerna kunna minskas, hoppas kulturskolechef Ann-Catrin Brandtlin.
– Vi gör den här förändringen av flera anledningar, en av dem är att få de som är intresserade att mer aktivt kolla upp om det finns plats. Tidigare har man kunnat anmäla ett barn när det är två år och sedan har vi varje år skickat ut en förfrågan om barnet fortfarande ska stå kvar i kön. Från och med nu kan man inte anmäla sig förrän året innan man vill börja, säger Ann-Catrin Brandtlin och menar att skolan vill vara mer aktuell.
– Intresset hos barn fluktuerar över tid, och vill du stå kvar i kö till nästa år är det du själv som ska anmäla ditt intresse.
Intresseanmälningar kan numera ske på flera sätt, antingen genom kommunens e-tjänst, eller via kontaktperson vid varje skol-enhet eller för det aktuella kulturuttrycket. 
– Vi jobbar för att få kortare vägar mellan pedagoger och elever. Det här blir bättre för ungdomarna när man får en enklare och snabbare dialog med pedagogerna, anser Ann-Catrin Brandtlin.
Örnsköldsviks Kulturskola är en av endast ett 15-tal kulturskolor i hela landet som är avgiftsfri. En hyreskostnad för instrument förekommer däremot i vissa fall. 
Statistik från 2018 visar att nära 3 900 elever var knutna till kontinuerlig verksamhet i Kulturskolan varje vecka. Dessutom nåddes ytterligare cirka 2 200 av periodisk verksamhet. Det betyder att Kulturskolan involverar mer än 6 000 av kommunens totalt knappt 10 500 barn och unga mellan 5 och 19 år. 

Läs mer om Örnsköldsviks Kulturskola och förändringarna av intresseanmälan till skolans verksamhet på ornskoldsvik.se/kulturskolan.

Dela med dig av denna artikel på: