Du är här

2019-01-10 - Evenemang
Foto: Håkan Nordström

Fängslande musikshow

Efter många, långa timmar av förberedelser har Nolaskolans musikesteter hittat formen för sitt årliga scenprojekt. I ”Oskyldig?” både dansar, spelar och sjunger avgångsklassen fram berättelsen om Alexa, dömd till ett tufft liv i fängelse, vars öde du kan ta del av i en offentlig föreställning på Nolaskolan 16 januari.

När en kvinna hamnar i fängelse går hon med i ett av två rivaliserande gäng samtidigt som familjeband och relationer utanför murarna sätts på hårda prov. 
Det påminner lite om premissen till Piper Kermans bok, senare en populär tv-serie – och mycket riktigt inspirerades sistaårseleverna på Nolaskolan av succén ”Orange is the new black” när temat för estetprogrammets traditionella scenprojekt klubbades. Till viss del, i alla fall.
– Det är inte alltför likt, men mer får vi inte avslöja om själva handlingen – det ska vara lite hemligt, säger Paulina Andersson, en av programmets tretton elever som sedan starten av höstterminen alla lagt ned massvis med timmar, både under skoltid och privat om kvällarna, för att ro uppsättningen i hamn.
Under produktionen av föreställningen ”Oskyldig?” som förutom teater och musik även bjuder på en del dans, har de under ledning av lärarna Martin Eklöf och Jennie Lindh arbetat tillsammans i grupper med olika ansvarsområden såsom rekvisita och manus.
– Efter att manuset blev klart har vi jobbat hårt med att sätta replikerna och repetera de sista låtarna. Musiken som vi anpassat efter vad personerna känner på scenen spretar åt många olika håll, säger Sarah Johansson och nämner Guns n Roses’ ”Welcome to the jungle” och Amy Winehouse ”Back to Black” som två exempel.
– Det har varit lite stressigt – utmaningen har varit att kunna samarbeta under en intensiv period. Men samtidigt som föreställningen krävt mycket tid och energi har vi haft väldigt roligt tillsammans, säger Jessica Lindqvist.
– Stämningen har alltid varit positiv, inflikar Sarah.

Att handlingen mestadels utspelar sig i fängelset innebär få miljöombyten – mycket krut har därför lagts på ljussättningen. När 7an träffar eleverna leker också rekvisita-gruppen med tanken att besökaren ska få en fängelsekänsla redan vid entrén.
Snart får vi veta hur det gick med den idén: efter att showen visats för inbjudna grundskolor kan den som är sugen att se resultatet bänka sig i Nolaskolans aula 16 januari; då spelar eleverna upp en offentlig föreställning av ”Oskyldig?” till vilken biljetter kan köpas på Östmans Musik. 
Vad har då publiken att vänta? Estet-erna summerar – så klart – den tänkta upplevelsen som:
– Fängslande!

Dela med dig av denna artikel på: