Du är här

2019-01-10 - Fotboll
Foto: Håkan Nordström

Premiär för damjuniorer

Inom ö-viksfotbollen är något historiskt på gång. För första gången någonsin ställer dam-juniorlag från orten upp i en serie i regi av Svenska Fotbollförbundet.
– Faller samarbetet väl ut blir det en långsiktig lösning, säger Ulf Niederbach, medlem av sportkommittén i Själevads IK.

Det handlar om en satsning och ett försök att få bort problemet med att relativt många tjejer gör A-lagsdebut under tidiga tonår och att många av dem sedan tröttnat på fotboll redan i 20-årsåldern. Årets SM för flickor 16 år blev alltså det sista i ordningen. Från och med kommande säsong ersätts det av ett SM för F17 med geografiskt indelat seriespel följt av slutspel.

En nyordning som Själevads IK i samarbete med BK Örnen nappat på och så även Arnäs IF. Seriegrupperna kommer att delas in utifrån geografisk närhet och tävlingen anordnas av SvFF med administrativt stöd av distrikten. Kombinerade lag av max två föreningar tillåts delta och det är i det sammanhanget som Själevads IK och BK Örnen tänker samarbeta.
– Med det hoppas vi få en bättre utbildning och inkörsport till en A-lagsdebut. Vi tror att det är klart mer utvecklande för individen och för damfotbollen i Örnsköldsvik, fortsätter Ulf Niederbach.
En åsikt som Peter Sundberg, ordförande i Arnäs IF, skriver under på:
– Absolut. Vi har tappat en del attraktionskraft till innebandyn och ishockeyn och det tror vi bland annat beror på avsaknaden av juniorverksamhet. Nu ställer vi ett F17-lag på fötterna och det tycker vi känns riktigt roligt och spännande.

Dela med dig av denna artikel på: