Skola & utbildning

Nära 20 procent obehöriga lärare

Nästan 20 procent av gymnasielärarna i Västernorrlands län är obehöriga. Det visar den senaste statistiken från Skolverket som Lärarförbundet analyserat på kommun- och länsnivå över den senaste fyra åren.

I december 2017 hade motsvarande 82 procent av lärarna i gymnasieskolorna i Västernorrlands län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

– Vi har nioårig skolplikt i Sverige, men i praktiken krävs det idag en gymnasieutbildning för att få ett jobb på svensk arbetsmarknad. Gymnasielärarna behöver fler behöriga kollegor att dela ansvaret med och de bästa förutsättningarna för att ta alla unga i Sverige till en gymnasieexamen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 391 heltidstjänsterna i gymnasieskolorna i Västernorrlands län, fördelat på 494 lärare, var det 320 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Det finns stora skillnader i lärarbehörighet bland kommunerna inom länet. I Sollefteå kommun innehas 65 procent av tjänsterna av behöriga, medan Örnsköldsviks kommun har 88 procents behörighet, vilket är högst i Västernorrlands län.

Publicerat