Hälsa

Snart införs ny avgift för ambulansvård

Tidigare i år så togs ett beslut i regionfullmäktige att införa en patientavgift för vård i ambulans. Nu vid årsskiftet börjar den nya avgiften att gälla.

Den nya avgiften innebär att patienter som får vård av ambulanspersonal, men inte behöver åka med in till sjukhus, får betala för den vård de får av ambulanspersonalen. Måste patienten tas med in till akuten så betalar patienten enbart för besöket på akuten och inte för vård i ambulans. 

Avgiften kommer att ligga på 400 kronor och ingår i högkostnadsskyddet. Den som är under 20 år eller över 85 år gammal behöver inte betala någon avgift. 

Beslutet bakom den nya avgiften ligger i att sjukvårdande behandling i ambulans (där patienten inte behöver någon vidare transport till akutsjukhus) ses som likvärdig med ett besök på akuten.

– Det är rimligt med en avgift för den vård som vår ambulanspersonal ger. De har möjlighet och kompetens att ge avancerad vård och göra bedömningen om patienten kan stanna kvar hemma eller behöver sjukhusvård, säger Ewa Back, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, på Region Västernorrlands hemsida.

Publicerat