Du är här

2018-12-26 - Evenemang
Mats Ronander (foto: Stockhouse.se) kommer till nya arrangemanget Bakgårdsblues som arrangeras av Örnsköldsviks Bluessällskap 15 juni, här representerade av Challe Wiklund och Mikael Bergström (foto: Håkan Nordström).

Malla på Bakgårdsblues

Gitarristen, låtskrivaren, sångaren och munspelaren Mats Ronander behöver ingen närmare presentation. Nu är han klar för en helt ny bluesfestival i Örnsköldsvik – Bakgårdsblues.

Mats ”Malla” Ronander, född i Sundsvall 1954 och uppvuxen i Örebro, turnerade med ABBA i såväl Europa och Nordamerika som i Japan under deras sista turné. Han var också med i Nature som kompade Ulf Lundell på turné. Senare blev det även Low Budget Blues Band, Grymlings – där han ersatte Pugh Rogerfeldt – och inte minst en framgångsrik solokarriär där duetten med Kim Larsen ”Gör mig lycklig nu” är en av de mest kända låtarna. Malla har också samarbetat med ett otal andra artister genom åren, bland dem Köpmanholmens store blueslegend Totta Näslund.

Lördag 15 juni kommer Mats Ronander till Ö-vik för en ny satsning av Örnsköldsviks Bluessällskap – Bakgårdsblues.
– Vi ville ha en känd artist som kan sätta kvalitet på arrangemanget. Vi ställde också frågan till folk i stan om de skulle vilja se Mats Ronander spela på en bakgård här, och det är det många som vill, säger Mikael Bergström.

Bakgården det handlar om ligger på Skolgatan 10, bakom Reuterdahls Matsal, och är en av de fyra privata platser som nu ingår i satsningen ”Ta plats i Övik City” som leds av Fastighetsägarna Mittnord, Cesam, Örnsköldsviks kommun och Världsklass Örnsköldsvik. Ytterligare tre offentliga platser ingår i satsningen på att göra Örnsköldsviks stadskärna mer levande.
– Många vill att det ska hända saker inne i centrum och vi har fått god stöttning från kommunen. Vi engagerar också Reuterdahls Matsal som kommer att stå för mat och dryck inne på bakgården, säger Bluessällskapets ordförande Challe Wiklund.

Bakgården är 900 kvadratmeter stor så det ryms mycket folk under festivalen, där det också ska finnas ett partytält med cirka 160 sittplatser. Den privata fastighetsägaren är med på tåget och har lovat snygga till innan scenbygget kommer igång några dagar innan festivalen.
– Vi har också fått respons från de boende i fastigheten som tycker att det är jättekul, poängterar Challe.

Mats Ronander kompas av eminenta Alabama Lovesnakes från Karlstad, som också ska köra ett eget set. Dessutom är bluesgitarristen Bottleneck John från Lit i Jämtland klar som öppningsartist.
– Fler band kommer att ramla in allt eftersom. Av någon anledning börjar vi redan få erbjudanden från olika håll så det blir ingen match att hitta bra artister till det här. Vi vill förstås också sätta en lokal prägel på festivalen.

Förhoppningen med Bakgårdsblues är att det ska bli ett årligt återkommande evenemang, som dessutom kan svälla.
– Vi vill få till en stor bluesfestival i Ö-vik, kanske vi kan ha tre innergårdar igång samtidigt – kanske kan vi stänga av en hel gata? spånar Mikael och Challe.

Biljetter till Bakgårdsblues släpps fredag 28 december via tickster.com och Östmans Musik.

Dela med dig av denna artikel på: