Övrigt

Ökning av droger oroar Brå

Polisen och Brå i Örnsköldsvik ser tendenser på ökat narkotikabruk bland kommunens unga.
– Vi känner en stor oro, säger Birgitta Edin Westman som inför jullovet uppmanar föräldrar att vara mer alerta på vad ungdomarna tar sig för.

Användningen av narkotika bland högstadie- och gymnasieungdomar i kommunen befaras enligt Brå Örnsköldsvik, Brottsförebyggande rådet, ha ökat under året. 
– Polisen som ofta är ute på uppsökande verksamhet konstaterar ökningen. Framför allt handlar det om cannabis, amfetamin och tramadol-tabletter, säger Birgitta Edin Westman, samordnare drog- och brotts-prevention på Örnsköldsviks kommun.
Jimmy Kavenstrand, Polisens brottsförebyggande grupp i Örnsköldsvik, bekräftar:
– Det är våran känsla. Det pratas också mer om narkotika bland unga, på sociala medier märker vi att det kryper ned i åldrarna. 

Birgitta Edin Westman understryker att det finns ett tydligt samband mellan drog-användning och tobak- och alkoholkonsumtion. När julen nu närmar sig vill hon därför uppmana föräldrar till vaksamhet – det är som bekant under skolloven många ung-domar gör sin alkoholdebut. 
– Vi känner en stor oro för drogläget i Örnsköldsvik just nu och föräldrar har en viktig och avgörande roll för att minimera risken att barnet börjar använda narkotika. Att en förälder ser till att alkoholdebuten dröjer till vuxen ålder, ordnar med ett vettigt fritidsintresse och försöker förhindra att barnet börjar röka är bra skyddsfaktorer. Det är klarlagt att unga som använder tobak och alkohol i högre utsträckning också testar andra droger.

Samtidigt är det viktigt att bibehålla en varm relation med barnet – att vara närvarande och hitta på saker tillsammans.
– Tonåringar behöver få vara med sina föräldrar, med en stark gemenskap är mycket vunnet. De behöver kramar! Försök att hitta på saker tillsammans, det behöver inte betyda längre resor eller dyra aktiviteter. 
Som en försiktighetsåtgärd inför jullovet tipsar Birgitta tonårsföräldrar att inte låta barnet sova över hos kamrater om de inte är säkra på att deras föräldrar är hemma eller om de känner tveksamhet över vilken alkoholkultur som råder i kompisens hem.
– Överlag bör du vara restriktiv med övernattning. Sena utetider är också alltid en risk – varje timme ditt barn får vara ute längre på kvällen ökar risken att det händer något du inte önskar.

Att hämta upp sin tonåring på kvällen menar Birgitta ger trygghet för både barnet och föräldern.
– Om vi som föräldrar blir mer restriktiva, håller kontakt med varandra och kontaktar polis vid misstanke om langning, kan vi stoppa den här utvecklingen. Det är en allvarlig situation, det gäller att vi alla förstår det för att vi ska kunna motverka, vad det verkar, en allt mer liberal drogattityd, säger Birgitta Edin Westman och hänvisar till Brottsförebyggande rådets hemsida för fler råd gällande ungdomar och droger.

Publicerat