Samhällsinformation

Nya lagar 2019

Här kan du ta del av några nya lagar som träder i kraft 2019.

1. TV-licensen försvinner

En av de mest uppmärksammade förändringarna. Den gamla tv-licensen kommer att tas bort och ersättas av en skatt av alla över 18 som har en beskattningsbar inkomst. 

Skatten kommer ligga på ungefär 1 300 kronor per år och person. Det innebär att du som bor tillsammans med en annan vuxen kommer att betala lite mer, medan singelhushåll tjänar på ändringen. 

2. Gratis för unga att gå till tandläkaren

Från och med januari 2019 kommer det bli avgiftsfritt att gå till tandläkaren till och med året man fyller 23. Det innebär också att man inte kommer kunna ta del av tandvårdsbidraget förrän man är 24. Detta gäller i hela landet. 

3. Nytt karens-system

Nya systemet innebär att karensdagen försvinner, och ersätts av 20 procent av genomsnittliga veckoinkomsten, vilket innebär att du som har långa arbetspass inte går miste om lika mycket pengar om du skulle råka bli sjuk. 

4. Nya regler för spel och betting

Från och med 1 januari 2019 kommer alla spelsajter behöva söka licens för att ha sin verksamhet på den svenska marknaden. Sajter måste ha tydliga loggor som visar att de är licensierade och betalar skatt i Sverige. Sajterna måste också göra det lättare att söka hjälp för spelmissbruk. 

(Källa: nyheter24.se)

Publicerat