Nyheter/Reportage

Kluddandet blev till konst

När Maricel Eriksson slår sig ned vid skrivbordet för att rita försvinner snabbt tid och rum.
– Det går att göra på vad som helst, det är det som är så roligt, säger Maricel, som på sitt Instagramkonto mer är känd som ”marikludd”.

Som yngre gjorde Maricel Eriksson, 30 år från Örnsköldsvik, precis som många andra när samtalen i den fasta telefonen blev långa: fanns penna i närheten fylldes raskt ett papper med allehanda krumelurer för att sedan kastas och glömmas bort. Under skolåren täcktes också de flesta av hennes anteckningsblock av ett massivt kludd.
Så är det i viss mån fortfarande – men i betydligt mer avancerad form där många av teckningarna också sparas.
– Jag har alltid varit kreativ. Men även rastlös; en tid gjorde jag armband och målade motiv på naglar vilket jag tröttnade på. Så är det inte med det jag gör nu, säger Maricel som i sitt Instagramflöde, under namnet ”marikludd”, publicerar de texter och teckningar hon skapat.
Så mycket kludd är det, namnet till trots, uppenbart inte längre. Tekniken bakom alstren, berättar Maricel, kallas modern kalligrafi, eller brush lettering, vilket hon fick upp ögonen för via sociala medier. 
– Jag tänkte: ”så där skulle jag också kunna göra”. Men det var svårare än jag trodde. Det handlar mer om att rita former än skriva ord, där det gäller att få till svängarna och tänka på vilken tyngd man lägger på pennan. Tänk dig ett ”A”, där det första strecket uppåt är tunt, medan det andra som går nedåt blir tungt, förklarar Maricel.

Så ofta hon kan försöker Maricel planera sitt jobbschema för att ibland ägna heldagar till sitt intresse. Inspiration kan komma när som helst – då skriver hon ned sina idéer i mobilen för att sedan förverkliga dem vid skrivbordet hemma i lägenheten.
– Jag kan lätt bli stressad som människa, men när jag sitter vid skrivbordet är det som att axlarna sänker sig och jag slappnar av. Det är min avkoppling, min terapi i en stressfull vardag.
Inspiration får hon också från andra Instagramanvändare. Men i stället för att härma har Maricel utvecklat sin egen stil, vilken hon beskriver som lite stökig. 
– Ungefär som mig själv som person, ler Maricel och fortsätter:
– Jag gick en onlinekurs som gav mycket. Det är kul att titta tillbaka på det jag gjorde innan – skillnaden är ganska stor, nu ser det elegantare ut. 

Bakom en teckning kan det ligga åtskilliga timmars jobb med flera olika typer av pennor och penslar. Beroende på underlag – Maricel ritar exempelvis även på koppar och glasunderlägg – krävs också speciell teknik och material. Till en början kände Maricel inget behov av att visa upp sina verk för andra.
– Mina vänner pushade mig att starta ett Instagramkonto. Jag var inte intresserad av att få likes, det har väl att göra med självförtroendet som kan vara lite skakigt – det blir så personligt. Men nu blir jag jätteglad om någon kommenterar.
Snart behöver kanske Maricel, som hon själv säger, bli lite mer hårdhudad: framtidsplanen är nämligen att starta eget företag. En hel del förfrågningar har börjat rulla in från både företag och privatpersoner.
– I stället för att allt bara hamnar i en låda vill jag absolut utveckla och ta detta någonstans. Utmana mig själv, säger Maricel och funderar en stund:
– Det är väl så att det inte är så många som skriver för hand längre, det verkar bli mer och mer ovanligt. Själv tycker jag att det är en konstform. Ibland är det bara så skönt att koppla bort det digitala.

Publicerat