Övrig kultur

Nu får fler ta del av sagorna

I en gul villa i Sidensjö, ett stenkast från kyrkan, har en storslagen berättelse om katthjältar, ilskna gorger och draktämjare växt fram i sju års tid – endast känd för husets familj. Men efter ett intensivt skrivande delar nu Jimmy, Nova, Arthur och Emma med sig av de fantasifulla äventyren i Landet långt långt borta.
– Att hela familjen varit inblandad i boken har varit en stor del av behållningen, säger pappa Jimmy Sjökvist.

På köksbordet i familjen Sjökvists hem ligger en del utspridda teckningar. På Osil, trollkarlen som efter att ha blivit sårad vill utplåna alla varelsers känslor, såväl sorgliga som glada. Och på Missan, katten som läsaren får stifta bekantskap med redan i det första kapitlet av den nästan 400 sidor långa fantasybok som fått titeln ”Den onde trollkarlen” och som i söndags släpptes officiellt under en releasefest i Sidensjö handelsbod.
Teckningarna är gjorda av barnen Arthur och Nova, som för sju år sedan började fantisera ihop kvällssagor tillsammans med pappa Jimmy, i vilka både gosedjuren på sängen och familjens husdjur involverades till att bli hjältar och onda fiender. 
– En dag sa min fru, Emma: ”det här måste ni bara skriva ned”. Då vände jag mig till barnen och föreslog: ”om ni ritar, så skriver jag”.
Det var för ett år sedan och i dag är boken fylld av Arthurs och Novas bilder på figurer ur den påhittade berättelsen, en del med verklig förlaga; i persongalleriet är några baserade på familjens husdjur – här bor både katter, en hund och en häst – och även på vänner och bekanta. Vilka, är dock en hemlighet som stannar hos familjen. 
– Det är en rolig grej, mest för oss, ler Jimmy.

”Den onde trollkarlen” är alltså en riktig familjeangelägenhet.
– För oss har det varit ett roligt sätt att umgås. Vi har varit ute på äventyr och hittat mycket lokal inspiration till miljöerna. I boken skriver vi exempelvis om ett berg i Kristallien som vi hittade i Stöde, på väg till Ånge. Jag gick ut i 37 graders kyla för att fotografera det. I Salusand uppstod krokodilen Elmer Ald och Smaragdsjön är egentligen Drömmesjön.
– Det har varit jättekul att göra boken, säger Nova och berättar att hennes favoritfigur är Solkatten.
Det som Jimmy först trodde skulle utmynna i en kortare berättelse på 50 sidor, blev till ett årslångt projekt. Ambitionen att i boken smyga in fakta medförde även en del fördjupning i diverse lexikon; läsaren får bland annat veta vad vakuum och Albert Einsteins relativitetsteori innebär. Även hur man skaffar sig björksav och varför nektar är viktigt för blomman.
– Förutom att ha det roligt ihop var målet att barnen skulle lära sig mer om saker. Jag är intresserad av vetenskap och psykologi och har själv fått lära mig mycket. För att överleva Den Tunga Skogen måste bokens hjältar exempelvis hitta ett rum av glädje, i sig själva. Likt när någon i verkligheten är rädd för tandläkaren – då är det bra att tänka på ett glatt minne för att avskärma sig.

”Den onde trollkarlen”, vars talbok i detta nu läses in av självaste Lars T Johansson, är nyligen tryckt i 1 000 exemplar och säljs via webben. Av intäkterna ska tio procent gå till Hoppets Stjärna. 
– Vi kände att vi ville göra så; varje dag är tusentals barn beroende av Hoppets stjärna och de sitter i Kärrsjö och bedriver sin verksamhet – det är ju helt fantastiskt, säger Jimmy.
– Om vi själva går plus minus noll är vi nöjda.
Fram tills dess har Jimmy gett sig själv skrivförbud – för det finns mycket mer att berätta om Landet långt långt borta.
– Vi har material för minst tio böcker till. Här hemma har vi fått två nya katter – de blir otroligt viktiga i nästa bok, om den blir av, säger Jimmy som närmast kommer föreläsa om familjen Sjökvists projekt i skolor.

Publicerat