Skola & utbildning

Örnsköldsvik – ett fotbollsfäste

Idrottshistoriskt har Örnsköldsvik främst förknippats med ishockey och backhoppning. Men i Ångermanland är det numera många ungdomar som söker sig hit för att få nationell idrottsutbildning i fotboll.
– Det råder ett påtagligt söktryck och det är vi glada och stolta över, säger instruktören Robert Bergström.

När den senaste gymnasiereformen genomfördes för sju år sedan introducerades även nationell godkänd idrottsutbildning; NIU, som ger elever möjligheter att kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning. Det övergripande målet är att spelaren under gymnasietiden utvecklar färdigheter och kunskaper som ger förutsättningar att nå nationell elitnivå och på Örnsköldsviks gymnasium finns NIU-utbildning i fotboll, ishockey, innebandy och golf. 
– För vår del är det Svenska Fotbollförbundet som certifierat oss som anordnare av nationell idrottsutbildning. Det förbinder oss att erbjuda högt utbildade instruktörer, ändamålsenliga anläggningar och en bästa möjliga träningsmiljö under hela läsåret. Skolan ska också erbjuda ett bra programutbud, studiehjälp, lärarförståelse och ett idrottsvänligt schema, berättar Robert Bergström som kombinerar sitt arbete som instruktör med att samtidigt bära huvudtränaransvaret för Umeå IK i damallsvenskan.
En kombination som uppenbarligen fungerar.

På NIU går eleverna ett vanligt gymnasie-program och läser utöver det ämnet special-idrott. I Ångermanland finns NIU fotboll endast i Örnsköldsvik och att landskapets fotbollstalanger riktar blickarna mot Ö-vik är så klart glädjande.
– Visst är det så. Jag tycker att vi är inne i en positiv trend och sedan inomhushallen blev verklighet är förutsättningarna betydligt bättre jämfört med tidigare. Man vill ju alltid ha det lite bättre och drömmen är en fullstor hall och att våra lokala klubbar kan hoppa upp ett snäpp i seriesystemet, säger instruktören Tobias Göransson.

För att få gymnasieexamen krävs 2 500 poäng över tre år där 500 poäng hör ihop med NIU-utbildningen. Eleverna tränar tre förmiddagar i veckan i varje årskurs och skolan erbjuder förstärkningsmål efter träningen samt lunch och middag. Skolan samarbetar med Friska Viljor FC, Själevads IK och Domsjö IF och vid den senaste intagningen utökades antalet platser från 16 till 20 i varje årskull.
– Frågan vi alltid ska ställa oss är hur vi tar hand om våra fotbollsungdomar på bästa sätt. Alla blir inte elitspelare, men bidrar vi till en fortsatt utveckling av något slag så har vi lyckats, säger Tobias Göransson.

Publicerat