Övrigt

Ljus och värme i över ett halvt sekel

Det är många som i morgon kommer att bära en krona på huvudet, men enligt en lång tradition brukar den som får uppdraget av Lions tituleras årets lucia i Örnsköldsvik.
Nu heter hon Elina Karlsson.
– Det blir en hektisk, men rolig fortsättning på december, säger hon.

I 52 år har Lions i Örnsköldsvik tillsammans med ÖA och tidningens läsare utsett årets lucia. I år föll valet på Elina Karlsson från Skorped. En lugn och trygg 18-åring som studerar till frisör på Parkskolan, kämpar på mittfältet i Skorpeds fotbollslag och på övrig fritid mer än gärna sätter sig på en snöskoter. Tillsammans med tärnor gör hon nu ett flertal framträdanden runt om i kommunen.
– Vi har förberett oss så gott vi kan och jag har inte järnkoll på alla plaster vi ska besöka. Det är tur att det finns andra som håller kontroll på det, säger Elina Karlsson med ett skratt.

För Lions i Örnsköldsvik och dess hjälpverksamhet är den långa traditionen viktig.
– Det är fortfarande vårt enskilt största arrangemang under året och ger oss en relativt stor intäkt som vi sedan kan fördela till välgörenhet, berättar Lennart Arnlund, director i Lions Club Örnsköldsvik.

I går besökte luciatåget Kronan, kommunfullmäktige, Clavister, Rönnen, Länsförsäkringar, BAE Systems, Curlinghallen, Örnsköldsviks museum, Sanco, Bjästa PRO, Modo Hockey, Vännernas förbund, Sliperiet och Scandic Hotell. I dag gästas Elite Plaza Hotell, Folktandvården, Strandbergs Industrier, Skanska, Malux, Lättelement, Ö-viks praktiska gymnasium, Räddningstjänsten, Söränget, Rosenbacken, PRO Domsjö, Östra Livs, Vitsippan samt Nätra Hembygdsförening.

På fredag får Nordea, Eltech, Bosch Rexroth, Frisörskolan, Valla sjukhem, Cargotec, Örnfrakt, Hjärt- och lungsjukas förening och Round Table besök innan helgen avslutas med varuhusen (13-15), Richard Sångkock och Bruksgodset.
– Det rör sig om närmare 65 framträdanden under några få dagar, fortsätter Lennart Arnlund.

Elina Karlsson med följe kommer onekligen få fullt upp och texter och sånger kommer av allt att döma fastna i minnet för lång tid framöver. Och någon tanke på att bli Örnsköldsviks lucia hade hon inte för några månader sedan:
– Absolut inte. Det var mina systrar som anmälde mig.

Publicerat