Skola & utbildning

Vill starta motorbranschcollege

Motorbranschen i Örnsköldsvik vill göra gemensam sak och starta ett motorbranschcollege i ett försök att säkra kompetensförsörjningen.
– Det är oerhört viktigt att vi alla hjälps åt. Tillsammans kan vi påverka, säger läraren John-Erik Hellström.

Det är ingen hemlighet att motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov och att arbete väntar för i princip alla elever som väljer gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar. För att lägga en stabilare grund för framtiden kraftsamlas det nu för att skapa ett motorbranschcollege, en kvalitetssäkrad utbildning till motorbranschens yrken så att studenten är så väl förberedd som möjligt.
– Vi behöver träffas, prata ihop oss och med gemensamma krafter se till att viktiga beslut fattas. På fredag har vi MBC-möte på Park-skolan och då hoppas jag att så många som möjligt från branschen kommer, fortsätter John-Erik Hellström.

För att bli motorbranschcollege ska gymnasie-skolans fordonstekniska utbildning möta sex kriterier som säkerställer utbildningens kvalitet. Det handlar bland annat om ändamålsenlig utrustning och ett kvalitetssäkrat arbetsplats-förlagt lärande.
– Vi förbereder eleverna som allra bäst när de får vara ute på företagen. Yrkenas innehåll har förändrats mycket på senare år, inte bara vad gäller tekniska kunskaper utan även sättet att arbeta, säger Lennart Thelin, servicemarknadschef på Bilbolaget.

Publicerat