Nyheter/Reportage

Samverkansprojekt får drygt 15,5 miljoner kronor

Strukturfondspartnerskapet Mellersta Norrland har beviljat BizMaker finansiering om drygt 15,5 miljoner kronor från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden för att under tre år vidareutveckla den regionala verksamheten genom samverkansprojektet SPRINT. Projektets totala omslutning uppgår nu till drygt 41,2 miljoner kronor.

– Hela regionen har slutit upp kring den fortsatta utvecklingen av vår inkubatorverksamhet i Västernorrland. Vi är mycket glada över att nu även ha beviljats EU-finansiering för att växla upp denna unika satsning ytterligare, säger Matts Nyman, inkubatorchef på BizMaker.

SPRINT - Samverkan i projekt för regional innovation och tillväxt - är ett treårigt samverkansprojekt som under 2019-2021 ska vidareutveckla det regionala innovationssystemet och främja tillväxten av fler nytänkande företag och organisationer i Västernorrland.

– Projektet SPRINT är ett projekt som sätter små eller medelstora företag i centrum för bland annat den internationella marknaden. Blir vi ännu bättre på att stötta uppstarter av företag och lyfta innovativa talanger kan Västernorrland attrahera fler växande företag. I projektet ingår också ett viktigt arbete med mångfald och jämställdhet, säger Erik Lövgren, vice ordförande i Strukturfondspartnerskapet.

Projektet tar vid årsskiftet över stafettpinnen efter VINK, ett EU-projekt som drivs av BizMaker fram till 31 december 2018. Lärdomar av det tidigare arbetet har dragits och utvecklingsområdena som identifierats i det nya projektet är affärsutveckling, modeller och processer för samverkan, positionering och ökade insatser för mångfald och jämställdhet.

– Utveckling av fler hållbara tillväxtföretag och organisationer är ett viktigt uppdrag som leder till många positiva samhällseffekter. Projekt VINK har visat goda resultat och att vi nu fått förnyat förtroende ser vi som ett kvitto på att arbetet varit både framgångsrikt och uppskattat, säger Eva Nyh Hederberg, vd för BizMaker och Åkroken Science Park AB.

Genom aktiv samverkan mellan Västernorrlands kommuner och innovationsaktörer ska projekt SPRINT leda till en regional innovationsmotor som på ett långsiktigt och effektivt sätt arbetar för att uppnå målen i den regionala utvecklingsstrategin.

– Det behövs gemensamma krafter för att företag, organisationer och hela regionen ska kunna utvecklas och skapa långsiktig hållbar tillväxt. En regional inkubator är en viktig del i det i arbetet, säger Maria Lidgren, tillväxtchef på Region Västernorrland.

Publicerat