Miljö

Mycket på återvinningen kan återanvändas

Enligt en blockanalys som IVL Svenska Miljöinstitutet och Envir utfört så är ungefär var femte produkt på återvinningscentralerna i så gott skick att de skulle kunna säljas på en andrahandsmarknad.

Plockanalysen har utförts på uppdrag av Avfall Sverige och har utförts på två olika återvinningscentraler under både höst och vår. Över 15 ton avfall, nära 17 000 produkter, analyseras och bedömdes och drygt var femte vara ansågs vara i så gott skick att de skulle kunna ha sålts och återanvänts i en andrahands marknad istället för att bli lämnad på återvinningen. 

– Den här studien ger bara en ögonblicksbild som man bör tolka med viss försiktighet, men den visar ändå tydligt att det går att återanvända mycket av det som slängs, säger Johan Hultén, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

De varor som ansågs vara i gott skick bestod i stort sett av varor som kan vara svåra att sälja i andrahands; byggprodukter, verktyg och möbler bland annat. Det gick dock också att se att många av de analyserade produkterna innehöll farliga ämnen, fastän i låga halter. Ungefär hälften av alla produkter bestod av återanvändbara produkter eller felsorterade förpackningar.

Källa: IVL

 

Publicerat