Du är här

2018-12-06 - Nöje & kultur
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Samlingen blev bok

För två år sedan kunde vi på Örnsköldsviks museum se Europas största privata Mötley Crüe-samling. Nu ger Mötley Crüe-fantasten Tommy Lee Foldrup ut en maffig bok om utställningen och sitt samlande, tillsammans med fotografen Carola Harnesk.

Det finns samlare – och det finns passionerade samlare. Det finns fans – och det finns passionerade fans. Frågan är om det finns någon som är mer passionerad av Los Angeles-bandet Mötley Crüe än danske Tommy Lee Foldrup, som bor här i Örnsköldsvik och 2016 ställde ut delar av sin gigantiska samling på museet.
– Mötley Crüe är min passion – rock solid passion, sa han i en intervju inför utställningen.
Nu har hans passion även utmynnat i en mäktig coffe table book på 320 sidor, fylld med bilder och läsning om Tommys samlande och brinnande intresse av Mötley Crüe.
– Det finns redan många böcker om Mötley Crüe och jag ville göra något annorlunda. Vi har jobbat i ett och ett halvt år med det här, och nu känns det bra att den är klar, säger Tommy, som tryckt boken i Danmark och nu ger ut den själv – utan något bokförlag i ryggen.
– Jag vill ha full kontroll över boken och vad som händer med den senare.

Boken är skriven på engelska för en internationell marknad, och Tommy har redan en rad förbeställningar. De första 100 exemplaren är nämligen särskilt eftertraktade eftersom det följer med en del extramaterial. Bokningar har kommit från såväl Sverige, Danmark och Norge som från England, Irland, Italien, Spanien, USA, Kanada och Australien.
Dessutom finns ett visat intresse att sätta upp den stora utställningen igen, bland annat har förfrågningar kommit från Stockholm, Malmö, Köpenhamn, London och Berlin.
– Jag skulle jättegärna vilja göra utställningen igen, vi får se hur det blir.
Ö-viksfotografen Carola Harnesk berättar att Tommy kontaktade henne och undrade om hon kunde dokumentera utställningen, sedan växte samarbetet kring boken fram.
– Det har varit jätteroligt att grotta ned sig i det här och se alla grejer som Tommy samlat på sig. Extra roligt är det eftersom Mötley Crüe var min första konsert, då jag var 14-15 år, och det visade sig att jag och Tommy stod längst fram nära varandra. Men det visste vi ju inte då, berättar Carola.

Bokprojektet har under arbetets gång blivit betydligt större än det från början var tänkt, men nu är boken alltså klar och från 10 december finns den till försäljning. 
– Jag är jätteimponerad av Carolas jobb, utan henne hade det inte blivit någon bok, och alla som sett boken tycker att den är väldigt spännande, säger Tommy som själv sköter försäljningen.
Dessutom blir det en officiell bokrelease på Örnsköldsviks museum och konsthall lördag 15 december klockan 12.30.

Dela med dig av denna artikel på: