Du är här

2018-12-05 - Näringsliv
Foto: Håkan Nordström

Näringslivet möter skolungdom

Höga Kusten Teoretiska gymnasium ger de elever som går ekonomiprogrammet möjligheten att ha nära kontakt med näringslivet genom ett knyta till sig företag som samarbetspartners. För att hitta fler fadderföretag vände de sig till Företagarna Örnsköldsvik som svarade med att göra lite mer än så.

– Vi hade just pratat om att vi ville få med några ungdomar på Företagardagen så när de hörde av sig bjöd vi in ett antal elever som fick presentera sig på scenen och svara på några frågor, säger Eva-Karin Öhman, kontorschef på Företagarna. Det var mycket uppskattat av publiken och jag tycker det gav en bra energi-boost.
Förra veckan bjöd Företagarna in eleverna till en lunch där de fick träffa personer från näringslivet. På plats för att möta eleverna fanns, förutom Eva-Karin, även Anna Edblad, vd Industrigruppen, och Ann Holst, företagare. Eleverna berättade om hur de trivs på skolan och vilka framtidsplaner de har.

Johanna Lindholm har vi berättat om tidigare i 7an, efter hennes besök på Cern i Genève. Hon läser naturprogrammet och vill bli forskare. Moa Norberg läser samhällsprogrammet och vill jobba med att hjälpa människor, helst av allt inom FN. Souvann Mong läser ekonomiprogrammet och gillar att ha kontakt med människor och tänker att oavsett vad han ska bli är det bra att ha ekonomi i grunden. Alla tre trivs på skolan och Souvann gör ett försök att förklara varför.
– Det blir liksom en helt annan grej att gå på en skola som inte är så stor, säger Souvann. Jag mår bättre i den här miljön och då pluggar jag bättre. Det blir en personlig relation mellan lärare och elever och även elever emellan.

Syftet med initiativet är att lyfta fram ungdomar för att visa goda exempel på ambitioner och engagemang.
­– Jag kan inte minnas att jag och mina kompisar hade de här ambitionerna under vår gymnasietid och jag tycker det är viktigt att uppmärksamma näringslivet om att ungdomarna finns och ge en möjlighet att mötas, säger Eva-Karin Öhman.

Dela med dig av denna artikel på: